Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το αυριανό (09/01) Υπουργικό Συμβούλιο ή η συνέντευξη που έχει προγραμματίσει για μεθαύριο στη δημόσια τηλεόραση αποτελούν τα δύο πιθανότερα «βήματα» προς αξιοποίηση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το νομοσχέδιο για τη θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας το οποίο θα συνδέεται με την τεκνοθεσία, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και την έναρξη του επίσημου δημόσιου διαλόγου.

Στόχος είναι η συζήτηση να τεθεί οργανωμένα, επί μίας συγκεκριμένης βάσης και όχι αυθαίρετα όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει το πλαίσιο περιγράφοντας τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του επικείμενου νομοσχεδίου και ξεκαθαρίζοντας τι νοείται ως «τεκνοθεσία» με γνώμονα όχι μόνο την ισότητα αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η τεκνοθεσία εξάλλου αποτελεί και το κρίσιμο στοιχείο που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διχάζει την κοινωνία, ενώ εντείνει και τις αντιδράσεις όσων διαφωνούν εντός της ΝΔ είτε κάνει ορισμένους επιφυλακτικούς. Το βασικότερο «αγκάθι» έγκειται στο κατά πόσο θα ταυτίζεται και με την υποβοηθούμενη παραγωγή και δη την παρένθετη μητρότητα, η οποία με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο επιτρέπεται μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια ή γυναίκες μόνες. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης θα κάνει διαχωρισμό, επιτρέποντας μόνο την αναγνώριση των παιδιών σε ομόφυλες σχέσεις και την υιοθεσία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο πιθανόν να κρινόταν ότι δεν υπηρετεί την ισότητα που επιδιώκει ο εν λόγω νόμος. Συνεπώς ουδείς μπορεί να πει ακόμα με βεβαιότητα πώς θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απαντήσεις σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα ή έστω ένα στίγμα ως προς αυτά αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εντός του επόμενου 48ωρου. Ενώ δεν αποκλείεται να σκιαγραφήσει και το χρονοδιάγραμμα που έχει στο μυαλό του για την ψήφιση του νομοσχεδίου, βάσει της πρόθεσής του να δοθεί επαρκής χρόνος για μια εμπεριστατωμένη συζήτηση και την καθιερωμένη δημόσια διαβούλευση. Με την άμεση εκκίνηση της συζήτησης πάντως με πρωτοβουλία του ίδιου, ο χρόνος ψήφισης δεν μπορεί να είναι πολύ μακριά και προφανώς τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί αρκετά πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αρκετά πιθανό θεωρείται να αναλάβει και κάποια πρωτοβουλία για την αναλυτική ενημέρωση της κοινωνίας από αρμόδιες «φωνές», ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να βάλει τέλος στα αντιπολιτευτικά «καρφιά» για παιχνίδι καθυστερήσεων εκ μέρους του υπό το φόβο των γαλάζιων αντιδράσεων ή των ενστάσεων του «δεξιού» ακροατηρίου, καταδεικνύοντας εμπράκτως ότι η δέσμευσή του για την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου ισχύει στο ακέραιο και μάλιστα στον πρώτο χρόνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ έναντι του «εντός της 4ετίας» που είχε πει στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα. Πώς όχι μόνο δεν υποχωρεί μπροστά στις αντιδράσεις, αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μία ρύθμιση την οποία θεωρεί «δίκαιη, κοινωνική και συμπεριληπτική», ώστε η χώρα να μην έχει αποκλεισμούς από θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Με την προώθηση του νομοσχεδίου, δε, θα αποδείξει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση ιεραρχούν ψηλά την ισότητα όλων των πολιτών και δεν κλείνουν τα μάτια απέναντι στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού θα είναι και η απτή απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, που του χρεώνουν υποχώρηση στα κελεύσματα των ακροδεξιών ψηφοφόρων και παράδοση στις ομοφοβικές προκαταλήψεις και τα θρησκόληπτα αντανακλαστικά αντίστοιχα, πετώντας του το γάντι με την ανακοίνωση περί κατάθεσης χωριστών προτάσεων νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών συνδεδεμένο με την τεκνοθεσία.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Στέφανος Κασσελάκης θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα, πρώτη μέρα επανέναρξης των εργασιών της. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι το θέμα θα κυριαρχήσει πολιτικά την τρέχουσα εβδομάδα και σταδιακά άπαντες θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρα θέση άνευ αστερίσκων και ήξεις αφήξεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA