Μενού
Το Μέγαρο Μαξίμου
Στιγμιότυπο από το πρωθυπουργικό μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Με το χρόνο για τις ευρωεκλογές να μετρά ήδη αντίστροφα και ενόψει του επετειακού 15ου Συνεδρίου της ΝΔ, η εβδομάδα που ξεκινάει ταυτίζεται με τις αναγκαίες αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις ανακατατάξεις στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την κάλυψη των θέσεων των κυρίων Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, ώστε τόσο το κυβερνητικό έργο όσο και ο προεκλογικός αγώνας της ΝΔ να συνεχίσει απρόσκοπτα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τους κομβικούς ρόλους στην ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου θα πρέπει να συνδυάζουν ταυτόχρονα τρία χαρακτηριστικά. Να είναι απολύτου εμπιστοσύνης, να διαθέτουν τεχνοκρατικές ικανότητες και μεγάλη πολιτική εμπειρία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις πολύ πιθανό να γίνουν ακόμη και σήμερα. Πιο σύνθετο ζήτημα συνιστά η αντικατάσταση του Γιάννη Μπρατάκου που κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού. Το πρόσωπο που ακουγόταν έντονα το Σαββατοκύριακο ήταν αυτό του Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και πρώην διευθυντή του γραφείου του στη Βουλή, Μιχάλη Μπεκίρη, που συνεργάζεται εδώ και χρόνια στενά με τον κ. Μητσοτάκη και συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που απαιτεί ο ίδιος.

Μη πολιτικό πρόσωπο στο Μαξίμου

Ορισμένες πηγές, ωστόσο, δεν απέκλειαν να επιλεγεί για το κρίσιμο πόστο και μη πολιτικό πρόσωπο, το οποίο θα αναλάβει κυρίως τα διοικητικά καθήκοντα και για τις ανάγκες του συνδέσμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και το κόμμα θα έχει την πολύτιμη συνδρομή του κ. Μπεκίρη, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη – που κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μετακινηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου – και του συμβούλου του Πρωθυπουργού Θανάση Νέζη.

Οι ίδιοι εξάλλου θα έχουν ούτως ή άλλως αναβαθμισμένο ρόλο την επόμενη μέρα, όπως και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Βεβαίως ο Γιάννης Μπρατάκος ήταν και επικεφαλής της Επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ, συνεπώς θα πρέπει να εξεταστεί τι θα συμβεί και με αυτή τη θέση.

Οι αρμοδιότητες στον Βορίδη

Το τοπίο φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο αναφορικά με τις αρμοδιότητες του παραιτηθέντα Υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου επί του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι αυτές θα διαβιβαστούν στον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα μετακομίσει από την οδό Ζαλοκώστα στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου και στον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της κυβέρνησης, Στέλιο Κουτνατζή, οι οποίοι ασχολούνταν ήδη με τα θέματα αυτά και είναι νομικά επαρκέστατοι. Αμφότεροι θα αποκτήσουν πλέον διευρυμένο ρόλο. Μένει να φανεί αν αυτή η αναδιάταξη δυνάμεων θα έχει προσωρινό ή πιο μόνιμο χαρακτήρα και μετά τις ευρωεκλογές.

 

Παράλληλα, στο δρόμο προς την κάλπη των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στη συσπείρωση, ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο ή την αποχή γαλάζιων ψηφοφόρων. Εξ ού και έχει αρχίσει ήδη να θέτει με ένταση το βασικό δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν καταθέτουν καμία ουσιαστική εναλλακτική πρόταση.

Τώρα με το σκηνικό πόλωσης που διαμορφώθηκε στην πολιτική σκηνή με φόντο την τραγωδία των Τεμπών, αυτό το δίλημμα καθίσταται ακόμη πιο έντονο. Ο ίδιος εκπέμπει επίσης διαρκώς και το μήνυμα ότι μια ισχυρή ΝΔ θα παράσχει έναν εξίσου ισχυρό ρόλο σ’ εκείνον όταν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες. «Είναι πολύ σημαντική κάλπη και για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, αλλά και για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα», υπογράμμισε το περασμένο Σάββατο από το Μοσχάτο, απαντώντας σε όσους σκέφτονται ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβέρνηση.

Με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές

Στον αγώνα για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών ανά την Ελλάδα, ώστε να μεταδώσει προσωπικά δια ζώσης τα διλήμματα της κάλπης και να νιώσει τον παλμό των τοπικών κοινωνιών. Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο στο Μοσχάτο ενώ αύριο θα επισκεφτεί τα Καλάβρυτα. Σημαντικός σταθμός στο δρόμο προς τις εκλογές και με στόχο τη συσπείρωση των κομματικών οργάνων θα είναι το Συνέδριο της ΝΔ την προσεχή Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, το οποίο συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης και από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το διαχρονικό αποτύπωμα της ΝΔ στην ιστορία της μεταπολίτευσης, μιλώντας για την παράταξη «που αποκατέστησε τη Δημοκρατία, έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και σήμερα κάνει την Ελλάδα μία πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA