Μενού
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Εκτροχιασμένα βαγόνια στο δυστύχημα στα Τέμπη | ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM - EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

«Βέλη» εναντίον δύο πρώην υπουργών Μεταφορών εξαπέλυσε η η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενα αδικήματα στη σύμβαση ανάταξης και αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας.

«Από τα έγγραφα του Ευρωπαίου εισαγγελέα και την ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις», τόνισε αρχικά.

Στη συνέχεια, η ίδια πρόσθεσε: «Ο πρώην υπουργός κ. Σπίρτζης φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του ελληνικού δημοσίου».

Υπεραμυνόμενη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, η Ευαγγελία Λιακούλη επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντας «Λουδοβίκεια άποψη» και προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών «στο ειδεχθές έγκλημα των Τεμπών».

«Η επιτομή των ειδεχθών εγκλημάτων»

«Η τραγωδία των Τεμπών είναι η επιτομή των ειδεχθών εγκλημάτων. Χρέος της πολιτείας και κυρίως της κυβέρνησης είναι το ειδεχθές αυτό έγκλημα να διαλευκανθεί για να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Έχουμε ηθική και θεσμική βαρύτητα όλοι να το κάνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων η Ευαγγελία Λιακούλη.

«Δημιουργείτε θολούρα αλλά αν η σύμβαση 717 είχε εκτελεστεί και αν όλοι είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους, θα ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό ψηφίζετε σήμερα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τζάκρη: «Όλα στο φως»

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, υποστήριξε: «Η πρότασή μας έχει στόχο να έρθουν όλα στο φως και να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υλοποίηση της σύμβασης 717, από την αρχή μέχρι το τέλος».

Όπως είπε στη συνέχεια, εννέα μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών, συνεχίζεται η απαξίωση και εγκατάλειψη του πιο οικονομικού, οικολογικού και λαϊκού μέσου μετακίνησης, γεγονός που αποτελεί «σταθερή επιλογή και στρατηγική των κυβερνήσεων της ΝΔ».

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, πως εξηγούμε «ότι μόλις χθες εκτροχιάστηκε τρένο του προαστιακού της Πάτρας, καθώς το δίκτυο απαρτίζεται από γραμμές σε διάλυση, μισογκρεμισμένους σταθμούς και ξύλινες ράγες: Δεν σας έφταναν πραγματικά πέντε χρόνια να συντηρήσετε μια γραμμή που μετακινείται τόσος λαϊκός κόσμος, φοιτητές και εργαζόμενοι;».

Αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή, είπε ότι γίνεται στη βάση του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για κακουργηματική απιστία ο υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέως, ενώ με το ίδιο έγγραφο δεν προκύπτει τίποτα συγκεκριμένο για τον Χρήστο Σπίρτζη.

«Κλείνει τα μάτια ο Βορίδης»

Παράλληλα, η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι αδυνατεί να κατανοήσει, «γιατί ο έμπειρος νομικός Μάκης Βορίδης κλείνει τα μάτια στη σαφή διαπίστωση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής ότι, η εκ μέρους του κ. Καραμανλή υπογραφή δύο παρατάσεων της σύμβασης 717, και απόδοσης θετικών ζημιών 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για καθυστερήσεις, εμπεριέχει σαφείς ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας και ζημία του ελληνικού Δημοσίου και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τοποθετήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συζήτησης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της σύμβασης «717» (ευθύνη υπουργών σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα).

Μετά τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τις ομιλίες πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία με 4 κάλπες ανά πρόσωπο και 4 ψηφοδέλτια. Κάθε ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει και τις δύο προτάσεις.

Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται οι Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Καραμανλής, ενώ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και οι Κωστής Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τραγωδία στα Τέμπη: Η θέση της ΝΔ

Από τη μεριά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης πρότεινε «την απόρριψη και των δύο προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΝΔ «ψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή γιατί πραγματικά θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και γενικά στην απαξίωση του σιδηροδρόμου. Να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες και όλες τις συνθήκες και παραμέτρους συνολικά και όχι αποσπασματικά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA