Μενού
xrysh_aygh
Το σημείο της εκτέλεσης των δυο χρυσαυγιτών | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, υπήρξε καθολικός συναγερμός δεδομένου πως για πολλούς ο κύκλος του αίματος που είχε ανοίξει με το μαχαίρι του δολοφόνου χρυσαυγίτη Ρουπακιά δε θα έκλεινε ούτε τόσο γρήγορα, ούτε τόσο εύκολα. Πολλοί έμπειροι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ έλεγαν πως μια «απάντηση» ήταν περίπου δεδομένη και είχαν ζητήσει να ενταθούν οι περιπολίες κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Αλλά και οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες έδειχναν να φοβούνται αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι από τη δολοφονία του Φύσσα και έπειτα, οργάνωσαν τις δικές τους ομάδες περιφρούρησης είτε των δράσεων των οποίων έκαναν, είτε ακόμα και των γραφείων τους.

Πώς έγινε η εκτέλεση των δυο χρυσαυγιτών

Αυτό είχε γίνει και στο Νέο Ηράκλειο όπου τα γραφεία είχαν εγκαινιαστεί λίγους μήνες νωρίτερα. Ανά βάρδιες και ανά ομάδες των πέντε ή και παραπάνω ατόμων, οι χρυσαυγίτες είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη των γραφείων υπό τον φόβο κάποιας επίθεσης. Αυτό που περίμεναν, ωστόσο, είναι πως θα γινόταν κάποια επίθεση με κάποια βόμβα ή μολότοφ ή πέτρες ή κάτι σχετικό. Φαίνεται πως δεν περίμεναν ότι μια πιθανή επίθεση θα ήταν ένοπλη.

Τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Βορείων Προαστίων της Χρυσής Αυγής, βρίσκονταν σε ένα τριώροφο κτίριο, επί της λεωφόρου Ηρακλείου 420. Η ομάδα της περιφρούρησης βρισκόταν μερικά μέτρα μπροστά από την είσοδο (και κατά την πάγια τακτική της οργάνωσης, λογικά ένα ακόμα άτομο έλεγχε τον χώρο από ψηλά). Τρεις από την ομάδα της περιφρούρησης ήταν ο 22χρονος Μανώλης Καπελώνης, ο 27χρονος Γιώργος Φουντούλης και ο Αλέξανδρος Γέροντας. Οι δυο πρώτοι ανήκαν στη Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον ένα χρόνο και είχαν αναλάβει την εξωτερική φύλαξη των γραφείων ως άτομα που βρίσκονταν κοντά στα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Όλα κυλούσαν ήρεμα το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου 2013, μέχρι και τη στιγμή (περίπου στις 19:00) που μια μοτοσικλέτα με δυο άτομα περνάει από μπροστά τους με μεγάλη ταχύτητα. Μερικές στιγμές αργότερα, οι δυο επιβάτες με γρήγορο βήμα πλησιάζουν την περιφρούρηση των χρυσαυγιτών και ο ένας από αυτούς ανοίγει πυρ και τραυματίζει τρία άτομα. Η σκηνή που έχει καταγραφεί από βίντεο ασφαλείας είναι συγκλονιστική.

Ο ένοπλος άνδρας, που έχει καταφέρει τον απόλυτο αιφνιδιασμό, πλησιάζει τους τραυματίες Καπελώνη και Φουντούλη και τους εκτελεί πυροβολώντας τους στο κεφάλι. Ο Φουντούλης άφησε την τελευταία του πνοή επιτόπου, ο Καπελώνης εξέπνευσε λίγο αργότερα κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Το τρίτο θύμα, ο Αλέξανδρος Γέροντας που τραυματίστηκε στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τις σφαίρες, υποβλήθηκε σε πολλαπλό χειρουργείο (κάκωση σπλήνας, αποκατάσταση τραυματισμού στο στομάχι, ρήξη διαφράγματος και αιμορραγία στον πνεύμονα) στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Στη συνέχεια οι ένοπλοι επιβιβάστηκαν ξανά στη μοτοσικλέτα και με τη βοήθεια ενός αυτοκινήτου που «έπαιζε» υποστηρικτικό ρόλο, εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περισυνέλεξαν 12 κάλυκες διαμέτρου 9 χιλιοστών από το σημείο. Απεδείχθη ότι το φονικό όπλο ήταν πιστόλι μάρκας Zastava.

Τρεις ημέρες αργότερα, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», ανέλαβε, με μια 18σέλιδη προκήρυξη, την ευθύνη για τη διπλή εκτέλεση στο Νέο Ηράκλειο. Η 18σέλιδη προκήρυξη ήταν αποθηκευμένη σε στικάκι USB το οποίο βρέθηκε μέσα σε έναν φάκελο που (σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα) είχε αφεθεί στο μνημείο πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στην προκήρυξη ο συντάκτης αναλύει τους λόγους της επίθεσης, ενώ αναφέρει ότι το χτύπημα έγινε ως «αντίποινα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά και άλλα καθάρματα - μέλη του νεοναζιστικού κόμματος». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι σφαίρες 9 χιλιοστών ήταν «παραγγελία του βουλευτή τους Μίχου, που είχε δηλώσει ότι μόνο "με σφαίρες θα μας σταματήσουν"».  Ο συντάκτης συνεχίζει ότι η επίθεση έγινε «για να σταλούν τα νεοναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής εκεί που τους αρμόζει... στα σκουπίδια της Ιστορίας», ενώ σημειώνεται ότι η ενέργεια έγινε παρά το γεγονός ότι τα γραφεία της παράταξης βρίσκονται δίπλα σε αστυνομικό τμήμα.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τη σύλληψη των ενόπλων (οι οποίοι έχουν επικηρυχθεί για 1 εκατ. ευρώ) δεν οδήγησαν πουθενά. Το βάρος των ερευνών έπεσε σε άτομα του αναρχικού χώρου που είχαν στο παρελθόν εμπλοκή με ένοπλες επιθέσεις ή υπήρχαν υπόνοιες πως κινούνταν στο χώρο του αντάρτικου πόλης. Υπήρχαν, μάλιστα, τότε δημοσιεύματα που «φωτογράφιζαν» έναν συγκεκριμένο αναρχικό αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε τίποτα. 

Το «σκοτεινό» σενάριο για εμπλοκή της Greek Mafia στην υπόθεση

Πέρα, ωστόσο, από όλα αυτά που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και (λίγο ως πολύ) έχουν αποτυπωθεί και στο συλλογικό υποσυνείδητο, υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, αρκετά «σκοτεινό» που εκπορεύεται και ανά τακτά χρονικά διαστήματα (με διάφορες αφορμές) ανατροφοδοτείται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της κλασικής οδού των «ελεγχόμενων διαρροών» σε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στην εκτέλεση των χρυσαυγιτών Φουντούλη και Καπελώνη, εμπλέκεται και η Greek Mafia!

Ξημερώματα της 21ης Μάη του 2014, επτά μήνες μετά την εκτέλεση των δυο χρυσαυγιτών δηλαδή, ένας 31χρονος άνδρας έτρωγε σε ένα ταχυφαγείο στην οδό Δημητρίου Διαμαντίδη 7, στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Ένας άγνωστος άνδρας, μπήκε μέσα στο κατάστημα, πλησίασε τον 31χρονο, τον πυροβόλησε δυο φορές στο κεφάλι και μετά σαν κύριος έφυγε.

Θύμα εκείνης της δολοφονικής επίθεσης ήταν ένας γνωστός στις διωκτικές αρχές ποινικός με το ψευδώνυμο «Πιτσίλας». Σύμφωνα με την αστυνομία ο «Πιτσίλας» ήταν  σεσημασμένος για εκβιασμούς και εκρήξεις. Μια από αυτές ήταν στις 29 Μαρτίου του 2012 όταν είχε πετάξει αυτοσχέδια κροτίδα στο πίσω μέρος του Α.Τ Κορυδαλλού. Στόχος, όπως ο ίδιος είπε στην απολογία του, ήταν το μπαλκόνι νεαρής κοπέλας με την οποία είχε προσωπικές διαφορές και απλά αστόχησε. Δικάστηκε, καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2013.

Για τους αστυνομικούς ο «Πιτσίλας» ήταν το πρωτοπαλίκαρο γνωστού βαρυποινίτη των δυτικών προαστίων (που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2018). Ο συγκεκριμένος «νονός» είχε κατηγορηθεί πολλές φορές από τις διωκτικές αρχές ως ο άνθρωπος που έφερνε κοντά ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Στενός φίλος και συνεργάτης του «Πιτσίλα» ήταν ο «Ράμπο» ή «Ταξιτζής», γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2023.

Και κάπου εκεί ξεκινάει το «σκοτεινό» σενάριο για το οποίο έγινε λόγος νωρίτερα. Ήδη από τα τέλη του 2013 η ΕΛΑΣ φαίνεται πως είχε καταλήξει σε ένα κύκλο υπόπτων σχετικά με την εκτέλεση των δυο χρυσαυγιτών. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτόν τον κύκλο ήταν ο «Πιτσίλας». Ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, μάλιστα, ανέφεραν πως οι αστυνομικοί είχαν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα όταν, παρακολουθώντας συγκεκριμένους ποινικούς για υποθέσεις που σχετίζονται με την Greek Mafia, άκουσαν τον 31χρονο να μιλάει για την ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να δίνει λεπτομέρειες που δύσκολα θα ήξερε κάποιος που δε θα είχε άμεση εμπλοκή στην υπόθεση.

Αυτό κινητοποίησε την Αντιτρομοκρατική που σε περαιτέρω έρευνες διαπίστωσε πως όσο καιρό ήταν μέσα στη φυλακή ο «Πιτσίλας» είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με άτομα που είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις σχετικές με το αντάρτικο πόλης.

Τότε, λοιπόν, η Αντιτρομοκρατική (ίσως θέλοντας να ταράξει τα νερά) με διαρροές της σε ΜΜΕ είχε φωτογραφίσει τον «Πιτσίλα» ως βασικό ύποπτο της εκτέλεσης των Φουντούλη – Καπελώνη. Με ανάλογες διαρροές είχε γίνει γνωστό πως ο 31χρονος είχε κληθεί στην Αντιτρομοκρατική για «φιλική κουβεντούλα». Λίγες ημέρες αργότερα ο «Πιτσίλας» δολοφονήθηκε στο ταχυφαγείο στον Κορυδαλλό.

Στην ΕΛΑΣ θεώρησαν πως κάποιοι (άγνωστο ποιοι) θορυβήθηκαν από τις εξελίξεις, φοβήθηκαν πως προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του ο «Πιτσίλας» θα άρχιζε να μιλάει και έτσι αποφάσισαν να τον βγάλουν από τη μέση προκειμένου να κλείσει οριστικά η υπόθεση. Μετά από μήνες ερευνών, άλλωστε, και παρά την αρχική πληροφόρηση για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων της νύχτας», ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ τόνιζαν πως δεν προέκυπταν αξιόπιστα στοιχεία που να ανέφεραν ότι ο «Πιτσίλας» είχε πέσει θύμα αντίπαλης συμμορίας.

Δείτε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Κομπόγιωργας - Είχε παίξει στη σειρά «Εραστής Δυτικών Προαστίων»

Τι σημαίνει η λύση των δύο κρατών για Παλαιστίνη και Ισραήλ - Ποια είναι τα εμπόδια

«Η αδρεναλίνη της παραβατικότητας τους εξιτάρει» - Μια μέρα στη Μονάδα Απεξάρτησης 18Άνω στις Φυλακές Κορυδαλλού

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA