Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο: Ζητά έγκριση για την τρίτη δόση η Pfizer

Η Pfizer μετά από τα δεδομένα που έχει από τη «Φάση 3» του εμβολίου κατέθεσε αίτηση έγκρισης για την τρίτη δόση σε ηλικίες άνω των 16 ετών

(Πηγή: Associated Press)
(Πηγή: Associated Press)

Συμπληρωματική αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατέθεσαν η Pfizer και η BioNTech ζητώντας έγκριση για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η αίτηση έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη σχετική πλήρη έγκριση που πήρε το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει οι εταιρίες.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο Pfizer: Ο FDA έδωσε την πλήρη έγκρισή του

Αφορά τη χορήγηση μιας επιπλέον, τρίτης δόσης, σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών καθώς τα δεδομένα από τη φάση 3 των δοκιμών απέδειξε πως η τρίτη δόση ενισχύει την παραγωγή ισχυρών εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού, σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών.

«Τα εμβόλια ήταν και θα παραμείνουν σημαντικά για την προστασία των ζωών από τον κορονοϊό και αν εγκριθεί η τρίτη δόση θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε την πορεία μας μέσα στην πανδημία» έγραψε μεταξύ άλλων στο twitter ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Μαγιορκίνης: Πιθανή η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους

Στο νέο εμβόλιο κορονοϊού που έχει ήδη σχεδιάσει η Pfizer και το οποίο στοχεύει στις μεταλλάξεις Α και Δέλτα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Πρόκειται για ένα ανανεωμένο εμβόλιο με διαφορετικό αντιγόνο που θα είναι επαναληπτική δόση, του στυλ της γρίπης, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε να χρειαστεί μια τρίτη επαναληπτική δόση για όλους. «Θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα έλευσης άλλου μεταλλαγμένου στελέχους», σημείωσε. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, εκτιμούν πως με την επαναληπτική δόση που θα γίνει στις ευπαθείς ομάδες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση σε ηλικιωμένους και σε υγειονομικούς θα υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουρλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη, την οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ανέφερε πως είναι ένα σενάριο καθώς όπως μας εξέπληξε η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μας εκπλήξει και άλλη μετάλλαξη. Ωστόσο εκτίμα ότι δεν πρόκειται να συμβεί το επόμενο 6μηνο-8μηνο.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Pfizer #εμβολιασμός #Κορονοϊός #Άλμπερτ Μπουρλά #Εμβόλιο