Μενού
Αξονική τομογραφία
Αξονική τομογραφία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, με βασική λειτουργία την ρύθμιση του μεταβολισμού, είναι ο θυρεοειδής. Ωστόσο, επιδρά σε κάθε όργανο, διασφαλίζοντας πλήθος λειτουργιών, από την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, έως την κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας.

Για να επιτελέσει αυτές τις λειτουργίες ο θυρεοειδής, λαμβάνει εντολές από τις εγκεφαλικές περιοχές της υπόφυσης, μέσω της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH), και έμμεσα από τον υποθάλαμο μέσω της εκλυτικής ορμόνης της θυρεοτρόπου ορμόνης (TRH), σχηματίζοντας τον άξονα Υποθάλαμο-Υπόφυση-Θυρεοειδής, που ελέγχει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το όνομά του προέρχεται από το σχήμα του (θυρεός ή ασπίδα).

Βρίσκεται στη μέση του λαιμού, ακριβώς κάτω από τον λάρυγγα, ενώ οι ιστοί του αποτελούνται από δύο είδη κυττάρων: Τα θυλακιώδη κύτταρα, που προέρχονται από το προέντερο και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4) και τα παραθυλακιώδη κύτταρα, που παράγουν καλσιτονίνη, η οποία συμμετέχει στον οστικό μεταβολισμό και στον μεταβολισμό του ασβεστίου) και έχουν νευροενδοκρινική προέλευση.

Διαβάστε επίσης:

Η εκπομπή του ΣΚΑΪ που τελειώνει οριστικά και η «αποχώρηση» του Κουτσόπουλου από τη Φάρμα

Ο παράνομος έρωτας του Κωστή Παλαμά για την κατά 41 χρόνια μικρότερή του «Ραχήλ»

Μητέρα και κόρη δηλώνουν «αδελφές ψυχές» - Θέλουν να κοιμούνται και να ξυπνούν μαζί

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA