Μενού
Αποξηραμένοι σπόροι τριγωνέλλας
Αποξηραμένοι σπόροι τριγωνέλλας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα συστατικά που προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον αυτών που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή είναι σίγουρα η τριγωνέλλα. Ονομάζεται επίσης μοσχοσίταροΕλληνικός σανός, γραικόχορτο (fenugreek), αλλά στα καταστήματα μπαχαρικών τη βρίσκετε συχνά ζητώντας «τσιμένι».

Η τριγωνέλλα είναι ένα βότανο που καταναλώνεται κυρίως σε αποξηραμένη μορφή. χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τόσο ως κομμάτι της καθημερινής διατροφής, όσο και ως θεραπευτικό βότανο στην παραδοσιακή ιατρική.

Η τριγωνέλλα αποτελεί στην πραγματικότητα ένα φυτό με ύψος που φτάνει μέχρι και τα 50 εκατοστά, που αναπτύσσει οβάλ φύλλα και έχει έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά. Καλλιεργείται στις περιοχές της Μεσογείου και της Ανατολής, ενώ σε κάποιες περιοχές φυτρώνει και φυσικά.

Οι ιδιότητες της τριγωνέλλας

Οι σπόροι της τριγωνέλλας χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είτε ως τσάι, είτε ως εκχύλισμα ή σκόνη, η τριγωνέλλα βοηθά στην υγεία του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουρογεννητικού συστήματος, την καταπολέμηση των αλλεργιών, αλλά και στη μείωση των υψηλών επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Μπορεί να σας ακούγεται άγνωστη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα την έχετε και εσείς φάει, αν είστε λάτρεις των μπαχαρικών και των παστών κρεάτων. Η τριγωνέλλα ή τσιμένι είναι ένα κοινό συστατικό του παστουρμά, αφού περιλαμβάνεται συνήθως στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για το πάστωμά του, μαζί με πιπέρια και πάπρικα. 

Διαβάστε επίσης:

Το κόλπο με το κερί που μπορεί να μειώσει έως και 100 ευρώ τους λογαριασμούς στο σπίτι

Η πόλη που έχει γεμίσει με έρημες βίλες - Αγελάδες βόσκουν στα γκαράζ

Τα μέρη του κόσμου που έχουν ελληνικά ονόματα - Από την Τουρκία, μέχρι την Αφρική και την Αμερική

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA