Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δυστυχώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υλοποιεί με ακρίβεια το σχέδιο για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει και αυτό είναι η επίθεση μέχρι και το Κίεβο», επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία τις επόμενες 48 ώρες. Οπως μετέδωσαν τα δίκτυα Newsweek και CNN, ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε για να εισβάλει στην Ουκρανία», είπε αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι τόσο έτοιμος όσο θα μπορούσε να είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να μπει στην Ουκρανία ο στρατός επαφίεται στον Πούτιν. «Μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε. Νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στους δημοσιογράφους ότι το συμπέρασμα είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προετοιμαστεί πλήρως για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή. Όπως μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου, προκαλεί εντύπωση ότι ο ένας αξιωματούχος με τον άλλον -και τώρα δημόσια πλέον αξιωματούχοι- αναφέρουν ότι ξεκίνησε να υλοποιείται το σχέδιο για το οποίο είχαν προειδοποιήσει για την κατάληψη και του Κιέβου. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαθέτει πλήρες εύρος δυνατοτήτων με στρατεύματα, βαλλιστικούς και πυραύλους κρουζ, πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, άρματα μάχης πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Προειδοποίηση των ΗΠΑ για ρωσικό στρατό στο Κίεβο μέσα σε 48 ώρες

Η Ουκρανία κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται επισήμως η Ουκρανία, αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε την πρόταση του προέδρου  Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται περιορισμός στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας, απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, απαγόρευση κυκλοφορίας όπου αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγόρευση παραγωγής και διανομής πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι πληροφορίες ΗΠΑ και συμμάχων στην Ουκρανία

Οι δραματικές προειδοποιήσεις έρχονται ενώ το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την Ουκρανία εκτός από τις δύο ανατολικές περιοχές, στις οποίες ισχύει από το 2014. Περιορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ενδέχεται να έχουν ήδη αρχίσει να περνούν τα σύνορα της Ουκρανίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν εκ νέου την κυβέρνηση Ζελένσκι ότι επίκειται άμεσα μεγάλης κλίμακας επίθεση. 

Πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κριστιάνις Κάρινς, δήλωσαν την ίδια στιγμή στο δίκτυο CNNi ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στις αυτόνομες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες «λαϊκές δημοκρατίες» από τη Ρωσία. «Βάσει των τελευταίων πληροφοριών που έχω στη διάθεσή μου, ο Πούτιν κινεί πρόσθετες δυνάμεις και άρματα μάχης στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς» δήλωσε ο Κριστιάνις Κάρινς στο CNNi.

Ερωτηθείς εάν αναφέρεται συγκεκριμένα σε είσοδο πρόσθετων ρωσικών στρατευμάτων αφότου η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο ίδιος απάντησε: «Ναι, κατά τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, αυτό είναι ακριβώς που βλέπουμε». Άλλοι δύο αξιωματούχοι προσκείμενοι στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν στο CNN πώς ρωσικά στρατεύματα πέρασαν ήδη τα σύνορα.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία επιχειρεί να επαναχαράξει τα σύνορα στην Ευρώπη

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποτυπώνει την κρισιμότητα των στιγμών κατηγορώντας τη Ρωσία ότι επιχειρεί...να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας: «Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται στη σημερινή κρίση. Ο κίνδυνος της σύγκρουσης είναι υπαρκτός. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία και τελεσίγραφα όχι μόνο για να επαναχαράξει τα σύνορα στην Ευρώπη, αλλά για να προσπαθήσει να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας» δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης του ΝΑΤΟ. Ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στο έδαφος της Ουκρανίας έρχεται πλέον δραματικά πιο κοντά με τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται υπ' ατμόν εν αναμονή της επόμενης κίνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και κάνοντας λόγο για υπονόμευση εκ μέρους της Ρωσίας της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας συγκάλεσε εκτάκτως την Πέμπτη, στις 21.00 ώρα Ελλάδος Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της διά ζώσης στις Βρυξέλλες. «Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Παράλληλα υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA