Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η ελευθερία κοστίζει» είπε ο Τζο Μπάιντεν και ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία από αυτή την απόφαση, ανέφερε πως κατανοεί το γεγονός ότι οι συμμαχικές χώρες δεν μπορούν να προβούν σε ανάλογη ενέργεια για το πετρέλαιο και δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην προσφυγική κρίση. «Δεν θα χρηματοδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με πλήρη υποστήριξη και του Κογκρέσου, νομίζω όλοι οι Αμερικανοί είναι ενωμένοι για για να μην χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν. Μία ενωμένη απάντηση στον Πούτιν ήταν το κύριό μου μέλημα. Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα που άλλοι δεν μπορούν να κάνουν. Παραμένουμε ενωμένοι στον στόχο μας για να πιέζουμε όλο και περισσότερο τον Πούτιν. Αυτό το βήμα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία. Η ελευθερία κοστίζει. Θα βοηθήσουμε τους συμμάχους στην ενεργειακή τους απεξάρτηση. Μιλώντας με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους συμμάχους αποφασίσαμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την Ουκρανία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί τη Γερμανία με «μπλόκο» στο φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων. Οι κυρώσεις πλήττουν σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι έχει χάσει το 50% της αξίας του. Εχουμε κλείσει την πρόσβαση της ρωσικής οικονομίας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Πάρα πολλές είναι οι εταιρείες που έκλεισαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Στα χρηματιστήρια δεν ανταλλάζονται πλέον ομόλογα. Επίσης έχουμε επιβάλει κυρώσεις στους ολιγάρχες. Από τη στιγμή που ο Πούτιν ξεκίνησε την πίεση στα σύνορα της Ουκρανίας άρχισε να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης. Ότι και αν κάνουμε θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Επίσης κοιτάμε τις πηγές ενέργειας από τον κόσμο έτσι ώστε να προστατέψουμε τις αμερικανικές οικογένειες και επιχειρήσεις. Στις πετρελαϊκές εταιρείες λέμε είναι τεράστια η πίεση αυτού που έχει κάνει ο Πούτιν αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία. Δεν είναι η ώρα που θα επιτρέψουμε να κερδοσκοπεί κάποιος εις βάρος του αμερικανικού λαού. Δεν θέλω κάποιος να αποκτήσει πλεονέκτημα από αυτή την κατάσταση. Δεν είναι αληθές ότι εμείς καθυστερήσαμε την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία»

«Θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι σε ενεργειακό επίπεδο. Οι ΑΠΕ και η καθαρή ενέργεια είναι ο δρόμος του μέλλοντος. Η αλλαγή της οικονομίας με ηλεκτρικά οχήματα. Καθαρή ενέργεια, η θερμική προστασία εστιών, είναι σημαντικά πράγματα. Στο μέλλον κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για την τιμή του πετρελαίου. Τα ορυκτά καύσιμα θα τα μειώσουμε. Τις 2 τελευταίες εβδομάδες οι Ουκρανοί μας έχουν εμπνεύσει με την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ελεύθεροι. Ο πόλεμος του Πούτιν έχει τεράστια οδύνη και αριθμό θυμάτων. Οι Ουκρανοί ηγέτες ζήτησαν επανειλημμένα κατάπαυση πυρός. Συνεχίζει τη δολοφονική του πρακτική ανεξαρτήτως κόστους. Βομβαρδίζει νοσοκομεία αδιαφορώντας για τον πυρηνικό κίνδυνο. Είναι τεράστιο το τίμημα που πλήρωσε η Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν θα γραφτεί σαν νίκη του Πούτιν, ποτέ δεν θα καταλάβει τη χώρα. Ζήτησα στο Κογκρέσο να εγκρίνει τα πρόσθετα κονδύλια. Οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, είναι ελεύθεροι άνθρωποι, θα τους στείλουμε βοήθεια αμυντική. Μιλάνε για την ελευθερία. Πολιτικά η Ρωσία γίνεται ασθενέστερη και εμείς ισχυρότεροι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Βρετανία 

Επίσης η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας "Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο" για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA