Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν καλά καλά κλείσει μήνας από τη χαλάρωση των περιορισμών, η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έφερε μέτρα που θυμίζουν κάτι από τα παλιά, αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για συνέχιση των εμβολιασμών και για αύξηση της προσοχής. Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 12 Ιουνίου επανήλθε η μουσική στα μπαρ και επεκτάθηκε η κυκλοφορία στις 1:30, για να αρθεί λίγες μέρες μετά.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Eκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων μετά την έκρηξη στα κρούσματα

Ωστόσο μετά την έκρηξη κρουσμάτων, ειδικά στο νομό Αττικής, σε έκτακτες ανακοινώσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 8 Ιουλίου τέλος οι όρθιοι σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar. Το συναγερμό για τα νυχτερινά κέντρα προκάλεσε και η περίπτωση κορονοπάρτι μαθητών Λυκείου σε γνωστό beach bar της παραλιακής, τα οποία σκόρπισαν τον κορονοϊό στα νότια προάστια.

Τσουχτερά πρόστιμα για τις παραβάσεις

Η κυβέρνηση ανακοινώνει την απαγόρευση των όρθιων στα καταστήματα αλλά και θα θέσει σε εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρά πρόστιμα στις επιχειρήσεις, όποτε εντοπιστούν να μην τηρούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι θα μπαίνει και «λουκέτο» από την πρώτη παράβαση.  Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά αυστηρότερα πρόστιμα για παραβάτες σε εστίαση αλλά και σε όλους τους κλάδους όπου υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Αφορμή για τους εντατικούς ελέγχους και τα πρόστιμα που πιθανότατα θα ανακοινωθούν, είναι τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών με καλοκαιρινά πάρτι σε beach bar, που αποτέλεσαν σύμφωνα με τα στοιχεία εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού.

Φόβοι για 2.600 κρούσματα ημερησίως

Φόβοι ότι μπορεί να ξανακαταγραφεί πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εξέφρασε μιλώντας στο Reader.gr  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Μέχρι το τέλος Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τα 2.600» είπε.  «Το κλειδί για την εξέλιξη είναι το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε. Από ένα σημείο και έπειτα θα πρέπει να δούμε πού ακριβώς θα πρέπει να το σταματήσουμε πριν ξεφύγει η κατάσταση, αλλιώς εάν δεν κάνουμε κάτι, αυτό θα σημάνει νέους περιορισμούς» είπε ο καθηγητής.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης, έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος (μετάλλαξη Δέλτα), όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα άλλα στελέχη του ιού. «Αυτή την στιγμή έχουμε αύξηση σε όλες τις μεταλλάξεις (βρετανική, νιγηριανή, Δέλτα)» είπε χαρακτηριστικά. Για την αύξηση που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες, ο καθηγητής εξήγησε ότι γι' αυτή ευθύνονται τα ανοίγματα, τα οποία έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. «Εδώ πρέπει να σκεφτούμε τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε. Σταματήσαμε να κάνουμε μαζικά self test και θα συνιστούσα σε όλους τους πολίτες να συνεχίσουν να τα κάνουν, ακόμα κι αν δεν το πει η κυβέρνηση. Ας δαπανήσουμε λίγα χρήματα κι ας εξεταστούμε», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA