Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που σύσσωμοι επιστήμονες προειδοποιούν για τη μετάλλαξη Δέλτα και την αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει έκκληση στους νέους να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, έφηβοι κάθε ηλικίας αδιαφορούν για τους κινδύνους της πανδημίας και το «φωνάζουν» στα social media. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει επικίνδυνη μόδα στο TikTok να ανεβάζουν οι νέοι - κάθε ηλικίας - βίντεο, δείχνοντας σε όλους τα θετικά self test κορονοϊού, σαν να πρόκειται για ένα παιχνίδι πρόκλησης... 

Τη στιγμή, μάλιστα, που έχει σημειωθεί «έκρηξη» στα κρούσματα κορονοϊού λόγω των πάρτι σε νησιά και beach bar με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων, κάποιοι ποστάρουν: «Εκανα και εγώ self test και είναι θετικό». 

Διαβάστε ακόμη: Ιος: «Ωρολογιακή βόμβα» τα ξέφρενα πάρτι 1.000 ατόμων

«Τι πρόβλημα έχετε με εμάς που δεν θέλουμε το μπόλι;»

Τα μηνύματα που συνοδεύουν τα εν λόγω βίντεο, σε μια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει από τον κορονοϊό και ο πλανήτης είναι ξανά σε συναγερμό, είναι εντελώς προκλητικά... «Τι πρόβλημα έχετε με εμάς που δεν θέλουμε να κάνουμε το μπόλι; Αφού το έχετε κάνει εσείς, "προστατεύεστε"», «ωραία πανδημία, ένα συνάχι όλοι είχαν και σου λένε κάνε το εμβόλιο για να το περάσεις ελαφρά», είναι μόνο μερικά από τα μηνύματα που στέλνουν οι νέοι μεταξύ τους για να επαναλάβουν σε όλους ότι αδιαφορούν για τον κορονοϊό

Μάλιστα, υπάρχουν και υποστηρικτικά σχόλια «αρνητών» που υποβαθμίζουν τον κορονοϊό εξισώνοντάς τον με μια απλή γρίπη. Ακόμα, υπάρχουν σχόλια, τα οποία επικρίνουν τη σημαντικότητα του εμβολιασμού. Εξοργιστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι μερικοί χρήστες γράφουν ότι πλέον θα μπορούν να πάρουν πιο εύκολα το freedom pass για να ταξιδέψουν στα νησιά και να κάνουν διακοπές.

Η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς αντικατοπτρίζει το πώς ένα κομμάτι της νέας γενιάς αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού. Επειτα από χιλιάδες νεκρούς που άφησε στο διάβα του ο κορονοϊός στη χώρα μας και συνεχίζει να αφήνει καθημερινά, υπάρχουν νεαροί που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να χάσει τη ζωή του. Δεν φοβούνται, δεν νοιάζονται και δεν μπορούν να αντιληφθούν το κακό που μπορεί να προξενήσουν στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους αλλά και στους γύρω τους, με τους οποίους μπορεί να έρθουν σε επαφή. 

https://www.youtube.com/watch?v=AgT_eX_bbNw

Πιο εύκολα παίρνεις το green pass εάν νοσήσεις 

Εάν περιηγηθεί κάποιος στο Tik Tok και δει τα βίντεο, θα αντιληφθεί ότι πολλοί νέοι, όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, αλλά επιδιώκουν να κολλήσουν για να... αποκτήσουν αντισώματα και να καταφέρουν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Όπως σημειώνουν μερικοί, για να πάρουν το freedom pass θα πρέπει να έχουν περάσει περίπου 36 με 37 μέρες (εάν έχουν εμβολιαστεί με συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλιώς περισσότερο) ενώ αν νοσήσουν ο χρόνος που χρειάζεται είναι σχεδόν δύο εβδομάδες. «Εντάξει, τώρα θα έχεις πιστοποιητικό για τα νησιά τσάμπα», σημειώνει ένας χρήστης κάτω από βίντεο. Επίσης, ένας άλλος διερωτάται γιατί επιμένουν όλοι με τον εμβολιασμό, αφού όσοι έχουν νοσήσει διαθέτουν αντισώματα.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους χρήστες είχαν ένα κοινό: Πήγαν στο μεγάλο κορονοπάρτι που έγινε πριν δύο εβδομάδες σε γνωστό beach bar του Αλίμου. Στο συγκεκριμένο πάρτι κόλλησαν κορονοϊό τουλάχιστον 100 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 18 χρόνια. Μετά το συγκεκριμένο πάρτι, ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού εκτοξεύτηκε σε όλον τον Νότιο Τομέα της Αττικής και δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές. Ακόμα πολλοί από τους θαμώνες του συγκεκριμένου καταστήματος, έπειτα από λίγες ημέρες ταξίδεψαν για διακοπές στην Ίο, όπου και εκεί υπήρξε εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων.

Βασιλακόπουλος: Έχουμε χάσει 90 νέους ανθρώπους στις εντατικές

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Reader.gr σχολίασε το θέμα και ανέφερε ότι το να νοσήσει κάποιος από κορονοϊό δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλές. «Το να νοσήσει κάποιος νέος από κορονοϊό πολλές φορές δεν είναι τίποτα, αλλά υπάρχουν κάποιες φορές που μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κάποιες φορές μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο και θα τον αναγκάσει να νοσηλευτεί», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Την ίδια στιγμή ο κ. Βασιλακόπουλος υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας θρηνεί 90 νέους ανθρώπους που έχασαν τη μάχη με τον ιό μέσα στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο ασφαλέστερος και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποκτήσουμε το πιστοποιητικό που θα μας εξασφαλίσει το freedom pass είναι να εμβολιαστούμε. «Έτσι προστατεύουμε και τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας», σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος.