Μενού
fotia-sarwnida
Οι φλόγες δίπλα στα σπίτια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα, σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια και Κουβαρά, επιχειρεί αυτή την ώρα η Πυροσβεστική, καθώς οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει μαίνονται ανεξέλεγκτες. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί, ενώ σε στάχτη έχουν μετατραπεί εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Λουτράκι: Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκηνώσεις

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας. Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για έξι οικισμούς, κατασκηνώσεις και οίκο ευγηρίας.

Όπως αναφέρει το korinthostv.gr, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τα διόδια Καλαμακίου Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 54 πυροσβέστες19 οχήματατρία αεροσκάφηδύο ελικόπτερα και δύο Σινούκ.

Παράλληλα, έχουν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών Πευκιάς, ΕιρήνηΚαλλιθέα και Άγιος Χαράλαμπος προς Λουτράκι. Επιπλέον, στην περιοχή μεταβαίνουν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής από την Ήπειρο και πέντε οχήματα από τη Δυτική Μακεδονία.

Συνολικά εκκενώθηκαν έξι οικισμοί. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στους οικισμούς Καλαμάκι, Ίσθμια και Παράδεισος καλούνται να κατευθυνθούν προς την Κόρινθο.

Στο SMS που εστάλη από το 112 αναφέρεται: «Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Καλαμάκι, Ίσθμια, Παράδεισος εκκενώστε προς Κόρινθο. Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή!! Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Καλλιθέα, Πευκιάς, Ειρήνη, παρακείμενες κατασκηνώσεις και οίκος ευγηρίας.

Στο sms από το 112 αναφέρεται: «Δασική πυρκαγιά στην Καλλιθέα Κορινθίας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη Κορινθίας εκκενώστε προς Λουτράκι!! Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με το Λιμενικό, για τη φωτιά στο Λουτράκι σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται πέντε περιπολικά σκάφη στα Ίσθμια προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

Άνοιξε η Αθηνών - Κορίνθου

Αργά το απόγευμα όμως η Εθνική Οδός άνοιξε στο ρεύμα προς Αθήνα. Το ρεύμα προς Κόρινθο της παραμένει κλειστό, λόγω της συγκέντρωσης οχημάτων της πυροσβεστικής. Παράλληλα, άνοιξε και η Παλαιά Εθνική Οδός.

Νωρίτερα, λόγω της φωτιάς η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της Hellenic Train, με εντολή της αστυνομίας διακόπηκε η κυκλοφορία του Προαστιακού στο ρεύμα προς το Κιάτο, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό των Αγίων Θεοδώρων.

Κουβαράς: Ελεύθερος ο ύποπτος που προσήχθη - Νέα αναζωπύρωση

Παράλληλα, ένας ύποπτος προσήχθη νωρίτερα για τη φωτιά στον Κουβαρά, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό σε βάρος του. Πριν λίγη ώρα το μέτωπο σε Σαρωνίδα, Πανόραμα και Ανάβυσσο αναζωπυρώθηκε.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε παράλληλα ότι οι φλόγες μέσα σε δύο ώρες κάλυψαν 12 χιλιόμετρα, ενώ αυτή την ώρα το μέτωπο παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση.

Συνολικά, στο μέτωπο στον Κουβαρά περιοχή επιχειρούν 200 πυροσβέστες με 68 οχήματα10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων10 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Επιπλέον, το Λιμενικό συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής, με τρία  φουσκωτά και δύο αλιευτικά που πραγματοπιούν περιπολίες στο παράκτιο μέτωπο.

Επιπλέον, στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχει μεγάλος αριθμός εθελοντών, καθώς και πλήθος υδροφόρων από την Περιφέρεια.

Καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πυρκαγιά που ήδη έχει κάψει σπίτια και αυτοκίνητα τόσο στον Κουβαρά όσο στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα.

Το σκηνικό είναι εφιαλτικό με εκρήξεις αυτοκινήτων και φιαλών υγραερίου. Οι άνεμοι πνέουν με ριπές που φτάνουν τα 8 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον έλεγχο του πύρινου μετώπου. 

Ενδεικτικά στην οδό Νίκης στον Πύργο Μελισσουργού στο Λαγονήσι «λαμπάδιασαν» οι αυλές σπιτιών, ενώ σε σπίτι μπήκαν οι πυροσβέστες για να βγάλουν τρεις φιάλες υγραερίου για να μην γίνει έκρηξη. Οι φλόγες φτάνουν τα 15 μέτρα σε σπίτι που η περίφραξη είναι από δέντρα δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό. 

Στον Νέο Κουβαρά σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, σε άμεση ετοιμότητα για το μέτωπο στον Κουβαρά βρίσκονται 11 σκάφη [τόσο του Λιμενικού όσο και ιδιωτών] στην Πλαιά Φώκαια για παροχή συνδρομής, εφόσον απαιτηθεί. Επιπλέον, ακόμα τέσσερα σκάφη βρίσκονται σε ετοιμότητα στη Βουλιαγμένη και ένα ακόμα στον Φλοίσβο.

Εκκενώσεις περιοχών 

Λίγο πριν της 15:00, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου και του Λαγονησίου. Κάλεσε τους πολίτες να μεταβούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας. 

Οι περιοχές των οποίων οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν είναι πυκνοκατοικημένες. Ενδεικτικά, κάτοικος του Λαγονησίου είπε πως στην περιοχή υπάρχουν περί τα 4.000 σπίτια.  

Η εκκένωση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και τα αυτοκίνητα στην Αθηνών - Σουνίου να κινούνται με δυσκολία. Στις 16:22 εστάλη εκ νέου μήνυμα στους κατοίκους του Λαγονησίου να εκκενώσουν προς Αθήνα

Επίσης έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τον οικισμό Τραμπουριά, τον οικισμό Μελισσουργός, τον οικισμό Πέτα, την Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο.

Που διακόπηκε η κυκλοφορία

Συγκεκριμένα, οι δρόμοι στους οποίους δεν κυκλοφορούν οχήματα είναι:

  1. Επί της λεωφόρου Λαυρίου από την Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  2. Επί της λεωφόρου Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
  3. Λεωφόρος Μαρκόπουλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά
  4. Λεωφόρος Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι
  5. Λεωφόρος Αθηνών - Σουνίου και Λεωφόρος Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιου
  6. Λεωφόρος Αθηνών - Σουνίου και Λεωφόρος Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα

Δερβενοχώρια: Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση και στα Δερβενοχώρια του νομού Βοιωτίας. Η πυρκαγιά καίει στο όρος Πάνακτοδεν απειλούνται άμεσα σπίτια, ενώ το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα προς την Πάρνηθα και πλέον οι προσπάθειες εστιάζονται στο να μην περάσει εκεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Το 112 έστειλε sms και για τη συγκεκριμένη περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων Βοιωτίας!! Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA