Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία προκαλούν σε κυβέρνηση και ειδικούς οι εικόνες χαλάρωσης που καταγράφονται τις πρώτες ημέρες «ελευθερίας» με το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων. Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο ήχησαν οι πρώτες... καμπάνες, με τον κόσμο να σπεύδει σε νησιά και εξοχικά και όσους έμειναν πίσω στις πόλεις να κάνουν τις βόλτες τους στα καταστήματα.

Διαβάστε ακόμη: Τι ισχύει για τα προνόμια στους εμβολιασμένους - Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Από τη Δευτέρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί προειδοποίησαν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν ενώ άμεσα τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων για την τήρηση των μέτρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι «δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία». «Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία του κορονοϊού, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ νωρίτερα, πηγές από το Μαξίμου σχολίαζαν πως «οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό μοιάζουν να μην τηρούν τα μέτρα, θεωρώντας ότι η πανδημία έχει τελειώσει». 

Και ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να υπογραμμίσει την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι στον κορονοϊό. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Οι κυριότερες παραβάσεις

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και οι περισσότερες παραβάσεις που εντοπίζουν αφορούν στη μη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και στα μέσα μεταφοράς. 

Στα «ραντάρ» των Αρχών βρίσκονται επίσης, όπως ανέφερε το Mega, παραβάσεις επιχειρήσεων εστίασης που είτε χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους, είτε δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, είτε σερβίρουν όρθιους.

Οι κυριότερες παραβάσεις που καταγράφονται:

  • Χρήση Εσωτερικών Χώρων Εστίασης
  • Μη τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων
  • Σερβίρισμα ορθίων
  • Ουρές χωρίς αποστάσεις
  • Συνωστισμοί σε πλατείες
  • Κυκλοφορία 00:30-05:00

«Κλειδί» στη διαχείριση τα τοπικά lockdown

«Κλειδί» για τη διαχείριση της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown: «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό  της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι  περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος την Τρίτη.

Σαφέστερη εικόνα για το πόσο η χαλάρωση των μέτρων και των πολιτών επιβαρύνει ή όχι την επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα έχουμε στα τέλη του μήνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA