Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «σαθρότητα της κοινωνίας» που αποδεικνύεται στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η «εναντίωση στον εχθρό» κακοποιητή που απειλεί όλες τις γυναίκες και οι «φασίστες που θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους». Οι τοποθετήσεις της Καίτης Γαρμπή αποδεικνύουν με περίτρανο τρόπο πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να χρησιμοποιήσει το δημόσιο βήμα που έχει, για να πει κάτι ουσιαστικό. 

Διαβάστε ακόμη: Συνέδριο Γονιμότητας: Αναβάλλεται επ' αόριστον - Θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Δεν είναι λίγες οι φορές που η δημοφιλής τραγουδίστρια έχει μιλήσει δημόσια για θέματα της επικαιρότητας. Τελευταία τοποθέτησή της έγινε για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, το οποίο ακυρώθηκε. Η Καίτη Γαρμπή ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν δημοσίως την άποψή τους, εναντιώθηκε στην παρουσίαση της γυναίκας «σαν ένα κομμάτι μια αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης» και είπε «ντροπή» ενώ αποχώρησε. 

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή, του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!», έγραψε η Καίτη Γαρμπή στο twitter και δέχτηκε διθυραμβικά σχόλια. 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1403766196386861059?ref_src=twsrc^tfw

«Δεν τραγουδάω ποίηση αλλά να αναθεωρήσετε για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Στη «σκιά» της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, η Καίτη Γαρμπή αναφέρθηκε στο όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τονίζοντας πως μετά από 57 χρόνια παραμένει εφιάλτης. «Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πριν από 57 χρόνια είχε ένα όνειρο πως τα 4 μικρά του παιδιά θα ζουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους,αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Δυστυχώς αυτή η μέρα δεν έχει έρθει ακόμα και το όνειρο παραμένει εφιάλτης» έγραψε η τραγουδίστρια. 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1266391875285585920?ref_src=twsrc^tfw

Μάλιστα, επανήλθε λίγες μέρες αργότερα... βάζοντας στη θέση τους όσους υποστήριξαν ότι δεν την αφορά η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τους κάλεσε να αναθεωρήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Για όσους ξαφνιάστηκαν για το tweet που έκανα με αφορμή τη δολοφονία ενός συνανθρώπου μου, συγκλονισμένη κι εγώ – όπως όλος ο κόσμος – και θεωρήσατε πως δεν πρέπει να με αφορά το θέμα, ίσως επειδή είμαι άσπρη, ίσως επειδή πέφτει μακριά η Αμερική, ίσως επειδή δεν τραγουδάω ποίηση, εγώ – ήρεμα το λέω – θα πρότεινα να αναθεωρήσετε γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δουλειά όλων μας». 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1269702096737181696?ref_src=twsrc^tfw

«Προκλητικότατος ο γείτονας»

Η Καίτη Γαρμπή δεν άφησε ασχολίαστη τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, εκτοξεύοντας τα βέλη της κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Αγία Σοφία τζαμί; Ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα & έχει ενταχτεί από το 1985 στον κατάλογο προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αδιάφορος για τις Διεθνείς δεσμεύσεις, αδιάφορος, ασεβέστατος και προκλητικότατος ο γείτονας! Τι ντροπή...». 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1281638147189858305?ref_src=twsrc^tfw

Απέναντι στον φασισμό 

Την ημέρα της ιστορικής απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, η Καίτη Γαρμπή σε ένα tweet όλο νόημα, παρέθεσε λόγια του Μαχάτμα Γκάντι και τόνισε πως ο πόλεμος κατά του φασισμού είναι διαρκής και «θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους». 

«Σε όλη την ιστορία υπήρξαν κατά καιρούς τύραννοι και δολοφόνοι που για λίγο έμοιαζαν ανίκητοι, αλλά στο τέλος πάντα έπεφταν. ΠΑΝΤΑ (Μαχάτμα Γκάντι). Ο Γκάντι διατύπωσε με την φράση πως όσο μαύρη και να είναι μια εποχή στο τέλος το φως θα βγει ξανά. Το φως εν προκειμένω είναι οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Κακά τα ψέματα, όμως, ο φασισμός δεν καταπολεμάται μόνο μια μια δικαστική απόφαση. Αυτός ο πόλεμος είναι διαρκής και δεν γίνει περιθώρια για ουδετερότητα. Απέναντί τους θα μας βρίσκουν πάντα. ΠΑΝΤΑ!», έγραψε. 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1313872518382522369?ref_src=twsrc^tfw

Ο εχθρός που απειλεί όλες τις γυναίκες 

Η Σοφία Μπεκατώρου είχε συγκλονίσει με την εξομολόγησή της για τον βιασμό της από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για το ελληνικό #MeToo. Τότε, η Καίτη Γαρμπή τοποθετήθηκε και πάλι δημόσια υποστηρίζοντας πως η αθλήτρια εναντιώθηκε «στον εχθρό που μας απειλεί όλες» ενώ τόνισε πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασελγεί πάνω σε ψυχές, σώματα και συνειδήσεις»: «Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια γυναίκα που βρήκε τη δύναμη να μιλήσει παρά τις πληγές της και κατάφερε να εναντιωθεί σε έναν εχθρό που απειλεί όλες μας.  Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασελγεί πάνω σε ψυχές, σώματα και συνειδήσεις. Βούλιαξε τους κορίτσι μου!!! Βούλιαξε τους!!!». 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1350817064727015425?ref_src=twsrc^tfw

«Το παιδί μας πήρε proficiency από τη ζωή» 

Την κατακραυγή της κοινής γνώμης είχε προκαλέσει τον Ιανουάριο ο ξυλοδαρμός σταθμάρχη του Μετρό από δύο ανηλίκους. O πατέρας και η μητέρα των παιδιών, σε μία προσπάθεια να επιχειρηματολογήσουν για το... πόσο καλά είναι τα παιδιά τους, είπαν πως έχουν πάρει το lower και το proficiency: «Τα παιδιά μου εγώ τα ξέρω. Τα ξέρει όλη η περιοχή που μένουμε, έχουμε πάρα πολλούς γνωστούς, φίλους, γείτονες. Μας ξέρουν και οι πέτρες. Μαζεύω χαρτιά για να δείξω τι είναι τα παιδιά, φροντιστήρια, ιδιαίτερα, proficiency έχει πάρει ο μεγάλος εδώ και δύο χρόνια και ο μικρός τώρα δίνει για lower».

Τότε η Καίτη Γαρμπή σε ένα tweet... καρφί προς τους ισχυρισμούς των γονιών έγραψε: «Το δικό μας το παιδί πάντως μέχρι το lower έφτασε αλλά το proficiency τελικά του το έδωσε η ζωή γιατί στη λίστα των ηθικών αξιών του, έμαθε να βάζει πρώτο τον σεβασμό στον συνάνθρωπο!». 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1351518544568201223?ref_src=twsrc^tfw

«Είναι της μόδας η αλήθεια»

Τον Ιανουάριο του 2021 η Ζέτα Δούκα είχε καταγγείλει πως ο Γιώργος Κιμούλης την έβρισε και την κλώτσησε ενώ συνεργάζονταν στη θεατρική παράσταση «Closer». Ο ηθοποιός ισχυρίστηκε τότε πως «είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου» για να πάρει την «πληρωμένη» απάντηση από την Καίτη Γαρμπή: «Δεν είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου, είναι της μόδας η αλήθεια». 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1354169734107959297?ref_src=twsrc^tfw

«Η υπόθεση Γιακουμάκη επιβεβαιώνει τη σαθρότητα της κοινωνίας» 

Η Καίτη Γαρμπή δεν άφησε ασχολίαστη και την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Στην επέτειο του θανάτου του τον Φεβρουάριο του 2021, η τραγουδίστρια τόνισε πως η υπόθεση «επιβεβαιώνει την σαθρότητα της κοινωνία τόσο ως προς το φαινόμενο του bullying, όσο και προς την συγκάλυψη». 

«Σαν σήμερα πέθανε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Θύμα νταήδων συντοπιτών του που άσκησαν λεκτική και σωματική βία πάνω του. Μια υπόθεση που επιβεβαιώνει την σαθρότητα της κοινωνία τόσο ως προς το φαινόμενο του bullying, όσο και προς την συγκάλυψη», έγραψε στο twitter. 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1358060741929168896?ref_src=twsrc^tfw

«Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Δημοτικό»

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Δημήτρης Μοθωναίος είχε καθηλώσει με την εξομολόγησή του για την κακοποίηση που βίωσε σε ηλικία 6 ετών από συγγενικό του πρόσωπο. Τότε η Καίτη Γαρμπή είχε υποστηρίξει πως είναι επιτακτική ανάγκη το σχολείο να έχει ενεργό ρόλο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το δημοτικό: «Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον το σχολείο να έχει ενεργό ρόλο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ! Για την περίπτωση που ίσως βρεθούν και άλλοι "γονείς" σαν και αυτούς του 6ΧΡΟΝΟΥ Δημήτρη Μοθωναίου». 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1359627315085520906?ref_src=twsrc^tfw

Ο επιδειξίας και τα «ένοχα» ρούχα 

Η Καίτη Γαρμπή, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter τοποθετήθηκε δημόσια και απάντησε σε όσους επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τον 22χρονο επιδειξία της Νέας Σμύρνης τον Μάιο. Σε μία ανάρτηση όλο νόημα, η τραγουδίστρια είπε το... προφανές, πως δεν υπάρχουν «ένοχα» ρούχα παρά μόνο άρρωστα μυαλά: «Δεν υπάρχουν ένοχα ρούχα. Υπάρχουν άρρωστα μυαλά που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το θύμα τους να φοράει ρούχα που βγαίνουν εύκολα. Θέλουμε να κυκλοφορούμε όπως μας αρέσει με ο,τι μας αρέσει και να νιώθουμε ασφαλείς! Είμαστε όλες μαζί σε αυτό, μέχρι να το καταλάβουν όλοι». 

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1390665439601168388?ref_src=twsrc^tfw

«Αγαπάτε»

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσοφοβίας, η Καίτη Γαρμπή έδωσε μία πολύτιμη συμβουλή σε όλους μέσω twitter: «Να αγαπάτε τους ανθρώπους ό,τι κι αν αγαπούν».

https://twitter.com/KaitiGarbi/status/1394265337118531588?ref_src=twsrc^tfw

Οι γυναίκες αγωνίζονται για θέση τους στην κοινωνία και δεν θεωρούνται αναπαραγωγικές μηχανές, ο φασισμός καταδικάζεται από κάθε νοήμων πολίτη και όσοι κακοποιούν περιθωριοποιούνται εν ριπή οφθαλμού. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει τοποθετηθεί, όπως αποδεικνύει και το twitter, η Καίτη Γαρμπή. Μακριά από πολιτικά κόμματα και μικροαστικές λογικές του τύπου «έτσι κάνουν όλοι», η Καίτη Γαρμπή είναι η ευχάριστη έκπληξη των social media, με μηνύματα που απευθύνονται σε πολίτες για να μην κωφεύουν στα κοινωνικά ζητήματα και αυτός είναι ο λόγος που οι αναρτήσεις της έχουν τεράστια απήχηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA