Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες που Πολυτεχνείου έκλεισαν από το μεσημέρι και όλες οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

  • Το Reader με τον Νίκο Δεμισιώτη, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και σας μεταφέρει τις εξελίξεις από την πορεία για την 48η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ηδη από το μεσημέρι είναι κλειστή η Σταδίου ενώ έχει κλείσει και η Πανεπιστημίου από το ύψος της Χαριλάου Τρικούπη και κάτω. Οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται κανονικά μετά την περσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

19:35: Αποχωρούν οι διαδηλωτές, καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία. Αποδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων η Λεωφόρος Βασ. Σοφίας από το ύψος του Hilton μέχρι την οδό Πανεπιστημίου.

19:26: Στα Εξάρχεια κατευθύνεται το μπλοκ των αναρχικών, που πήρε μέρος στην πορεία για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου.

19:21: Μπροστά από τα προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας πέρασε το μπλοκ των αναρχικών. 

19:16: Στο ύψος της ΓΑΔΑ βρίσκονται μέλη του αναρχικού μπλοκ που βρέθηκε νωρίτερα μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία. 

19:05: Πολυτεχνείο - Νίκος Μανιός: Αυτόκλητοι «πορτιέρηδες» χτύπησαν ακόμη και τον άνθρωπο που φυλακίστηκε από τη Χούντα

18:59: Μεγάλο κομμάτι της πορείας πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία και συνεχίζει προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

18:45: Παρόντες στην πορεία είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,  η πρώην Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα αλλά και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωση.

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού». «Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

18:41: Βίντεο από την κεφαλή της πορείας που βρίσκεται στην αμερικανική πρεσβεία. 

18:34: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Αποδόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Σταδίου.

18:29: Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην πορεία για το Πολυτεχνείο συμμετέχουν 20.000 άτομα. Η κεφαλή έχει φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία ενώ τα υπόλοιπα μπλοκ κατευθύνονταν προς αυτήν.

18:14: Για πρώτη φορά η Αστυνομία έχει σχηματίσει σειρά από κλούβες περιμετρικά της αμερικανικής πρεσβείας. 

18:03: Στην πορεία για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης

17:59: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο, η οποία πλησιάζει προς την αμερικανική πρεσβεία. 

17:48: Σε εξέλιξη είναι και οι συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη. Το τετράγωνο περιμετρικά του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε «φρούριο», με την παρουσία αστυνομικών να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, για τις πορείες για την 48η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

17:42: Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα Εξάρχεια.

17:30: «Ο Παύλος ζει», ήταν ένα από τα μηνύματα που ακούστηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου. 

17:28: Στο Πολεμικό Μουσείο έχει φτάσει η κεφαλή της πορείας για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου. 

17:19: Ξεκίνησαν και τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την πορεία τους προς την Αμερικανική Πρεσβεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου

17:16: Ξεκίνησε η πορεία Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, εργατικών σωματείων του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και φορέων από τα Προπύλαια

17:11Κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί Μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Με εντολή της Aστυνομίας, ο σταθμός του Mετρό «Μέγαρο Μουσικής» έκλεισε στις 15:00 και οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» στις 16:30. Οι συρμοί διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

16:57: Στην αμερικανική πρεσβεία η αιματοβαμμένη σημαία. Κατά τη διάρκεια της πορείας, την σημαία κράτησαν και παιδιά. Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και στη συνέχεια αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

16:45: Στο Σύνταγμα έχει φτάσει η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο

16:43: Αποκλεισμένη είναι η Αθήνα από αστυνομικούς. Κάτω από την πλατεία Συντάγματος υπάρχουν παντού κλούβες των ΜΑΤ

16:38: Στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο Πολυτεχνείο βρίσκεται και η «Αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., το όχημα εκτόξευσης νερού, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Αστυνομίας για αποφυγή επεισοδίων.

16:34: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις: Αποδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων η οδός Πατησίων. Κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα.

16:33: Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

16:31: Στην πορεία για το Πολυτεχνείο η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ingeborg Beugel

16:20: «Διότι δε συνεμορφώθην» σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη τραγουδούν κατά την πορεία για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου και δεύτερη φωνή κάνει ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Νίκος Μαρκάτος. 

15:57: Αστυνομικές περιπολίες γύρω από τους δρόμους των Εξαρχείων και περιμετρικά του Πολυτεχνείου για την αποφυγή των επεισοδίων 

15:49: Τραυματίστηκε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, στο Πολυτεχνείο

15:48: Η πορεία της αιματοβαμμένης σημαίας έχει φτάσει στην Ακαδημίας

15:45: Ξεκίνησε η πορεία της αιματοβαμμένης σημαίας, με κατεύθυνση προς την αμερικανική πρεσβεία

15.20: Εφτασε στο Πολυτεχνείο αντιπροσωπεία φοιτητών με την σημαία της εξέγερσης. Οι φοιτητές ξεδίπλωσαν την σημαία μπροστά στην είσοδο από όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί». Κατόπιν, αναμένεται να κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία.

15:00: Εκλεισε ο σταθμός του Μετρό στο «Μέγαρο Μουσικής». Οι συρμοί θα διέρχονται από εκεί χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις

14:58: «Με πυροβόλησαν, ήμουν ετοιμοθάνατη» - Συγκλονίζει η Ειρήνη Μουστάκα

14:47: Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για να αποτραπούν τα επεισόδια για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου. Επί ποδός είναι περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί. Αυτοί θα είναι που θα εφαρμόσουν τα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου αλλά και την πορεία διαμαρτυρίας προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Σε αυτόν τον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΔΙ.ΑΣ, της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Υπηρεσίας και Ασφάλειας που έχουν ενεργοποιήσει ένα πληροφοριακό δίκτυο. 

Ελικόπτερα και drones της ΕΛΑΣ θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ και θα ελέγχονται ταράτσες κτιρίων. Φυσικά στο σχεδιασμό υπάρχει «θέση» και για τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

14:33: Ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

14:17: Οι προσυγκεντρώσεις για τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

14:00: Ήδη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Πατησίων και στην οδό Σταδίου όπως και στη Βασιλίσσης Σοφίας και Αμαλίας. 

13:40: Εκλεισε η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου

13:38: Επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό συνεργείο του MEGA έξω από το Πολυτεχνείο

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για το Πολυτεχνείο 

Οπως κάθε χρονιά ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και κόμματα πραγματοποιούν ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

  • Φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλούν στην πορεία στις 16:30 στα Προπύλαια.
  • Την ίδια ώρα έχουν απευθύνει κάλεσμα το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία.
  • Άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε προσυγκέντρωση στις πύλες του ΕΜΠ στη 1 το μεσημέρι.
  • Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος επίσης στις 16:30,
  • Στις 15:30 το ΜέΡΑ25 και η Νεολαία του,
  • Στις 14:30 η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ), η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού και η ΚΕΕΡΦΑ.
  • Στην πλατεία Κλαυθμώνος έχει γίνει η προσυγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 15:00
  • Στις 14:00 της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνας.
  • Η προσυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις 16:00 στη συμβολή των Σταδίου και Αιόλου (Χαυτεία),
  • Του ΚΚΕ(μ-λ) στις 15:30 στη Σταδίου στο ύψος της Χρήστου Λαδά.

    Καταθέσεις στεφάνων, ένταση και συγκίνηση

    Οι εορτασμοί για την 48η Επέτειο του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτη 17 Νοέμβρίου. Δεκάδες πολίτες όλων των ηλικιών έχουν επισκεφτεί τον χώρο του Πολυτεχνείου αφήνοντας ένα λουλούδι στον χώρο. Στις 13:00 έγινε το προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και η ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

    Νωρίτερα πάντως δεν έλλειψαν και οι στιγμές έντασεις όταν ομάδα φοιτητών θέλησε να κλείσει την πρόσβαση σε πολιτικούς εκπροσώπους και μέλη κομμάτων. Τελικά η ένταση εκτονώθηκε και ακολούθησαν χωρίς προβλήματα οι καταθέσεις στεφάνων, τόσο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Την παράσταση έκλεψαν για μία ακόμη φορά τα μηνύματα μικρών παιδιών σε όσους έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείo, μέσω ζωγραφιών αλλά και με στοίχους από τραγούδια που έγραψαν ιστορία.

    Επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό συνεργείο του ΜEGA

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστoi επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό συνεργείο του MEGA, με αποτέλεσμα να σπάσει και η κάμερα, με την οποία καλύπτονταν τα γεγονότα. Το περιστατικό έγινε έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου, λίγο πριν κλείσει, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εορτασμών με τις καταθέσεις στεφάνων. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός του εικονολήπτη ή άλλου μέλους του τηλεοπτικού συνεργείου.

    Πολυτεχνείο: Έκτακτες ρυθμίσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, έχουν γίνει μεταβολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, και με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» είναι κλειστός από τις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί από τις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

    Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ. Σε ισχύ έχουν τεθεί άλλωστε από τη Δευτέρα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την αστυνομία, οι οποίες θα ισχύουν μέχρι τις 06.00 της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου.

    Google News

    Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    BEST OF LIQUID MEDIA