Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και 20 χρόνια και ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έμοιαζε άτρωτος, όμως οι κλυδωνισμοί στην οικονομία με τη συνεχή υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου και η πανδημία του νέου κορονοϊού τον έχουν φέρει σε δυσχερή θέση. Για πρώτη φορά σύμφωνα με δημοσκοπήσεις χάνει στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος, καθώς τον έχουν ξεπεράσει τόσο ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, όσο και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του «βύθισαν» τη λίρα στα τάρταρα

Ποιες είναι όμως οι διαθέσεις του Ερντογάν απέναντι στους αντιπάλους του, όταν αρχίζει να αισθάνεται ότι αποτελούν απειλή για το πολιτικό του μέλλον; Με αφορμή την ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, το reader.gr εξετάζει πώς αντιδρά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντί τους, ειδικά όταν βλέπει ότι η δύναμη κάποιου κόμματος ή προσώπου αυξάνεται σημαντικά.

Οι δύο δήμαρχοι της αντιπολίτευσης που τον απειλούν

Τα βασικά πρόσωπα που «απειλούν» το μέλλον του Ερντογάν στην προεδρία είναι δύο δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ο Μανσούρ Γιαβάς και ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Παρόλο που δεν είναι σίγουρο ότι θα κατέβει κάποιος από τους δύο υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2023, το γεγονός ότι έβαλαν τέλος σε μία κυριαρχία περισσότερων από 20 χρόνων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στους συγκεκριμένους δήμους αλλά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ερντογάν.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Aksoy, ο δήμαρχος Άγκυρας είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στο ερώτημα αν αύριο γίνονταν προεδρικές εκλογές ποιος θα ήταν καταλληλότερος για πρόεδρος ο Γιαβάς συγκεντρώνει το 47,9% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ενώ ο Ερντογάν παίρνει το 35,7%. Από την πλευρά του ο Ιμάμογλου έρχεται δεύτερος με ποσοστό 45,5% έναντι 35% του Τούρκου προέδρου. Από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο Ερντογάν χάνει για πρώτη φορά από κάποιον, καθώς έστω και με βραχεία κεφαλή, η ηγέτης του Καλού Κόμματος (İyi Parti), Μεράλ Ακσενέρ, συγκέντρωσε το 37,5% των ερωτηθέντων έναντι 37,4% του Ερντογάν. Πάντως ο Ερντογάν κερδίζει τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με 37,2% έναντι 32,5%.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προηγείται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση με 32,7% και ακολουθεί το CHP με 26,1%, το Καλό Κόμμα με 12,6% και οριακά συγκεντρώνουν το 10% που απαιτείται για να μπουν στη Βουλή το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με 10,2% και το HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) με 10,1%. Πάντως ο Ερντογάν χάνει και σε περίπτωση συνεργασίας με τον Μπαχτσελί, καθώς η συμμαχία AKP – MHP παίρνει το 46,2% των ερωτηθέντων, ενώ η συμμαχία CHP, İyi Parti και HDP κερδίζει με 53,8%.

Τρεις διώξεις σε έναν μήνα προς τον Ιμάμογλου

Στο «στόχαστρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους πολιτικούς που δεν είναι σίγουρο ότι θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές, φαίνεται ότι έχει μπει προς το παρόν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Έκρεμ Ιμάμογλου. Για τον Τούρκο πρόεδρο η Πόλη είναι πολύ σημαντική, καθώς η εκλογή του στη θέση του δημάρχου αποτέλεσε το πρώτο σημείο καμπής στην πολιτική του καριέρα, ώστε μετά από σχεδόν 30 χρόνια να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Όμως τα σχέδια του για «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης, κάτι που φαίνεται από τις κινήσεις του, οπισθοδρόμησαν από την εκλογή του Ιμάμογλου το 2019 και μετά. Ο Ερντογάν σε προεκλογικές του ομιλίες έχει καταδείξει πόσο σημαντική θεωρεί την Κωνσταντινούπολη. «Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», έχει δηλώσει κατά καιρούς. Ενδεικτικά των ενεργειών του για «κατάκτηση» της Πόλης είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κατασκευή τεμένους στην πλατεία Τακσίμ, στη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τα συμβάντα στο πάρκο Γκεζί, γεγονότα που μόνο τυχαία δεν είναι. Επιπλέον στις 29 Μαΐου, στη συμπλήρωση 568 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, εγκαινίασε στον λόφο Çamlıca έναν πύργο ραδιοτηλεόρασης ύψους 369 μέτρων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, τα έργα για το οποίο θέλει να ξεκινήσουν το καλοκαίρι. Ο Ιμάμογλου είναι σφοδρός πολέμιος αυτού του πρότζεκτ και έχει προσπαθήσει να το καθυστερήσει, γεγονός που έχει επιδεινώσει την κόντρα του με τον Ερντογάν.

O Εκρέμ Ιμάμογλου τον περασμένο μήνα δέχθηκε τρεις διώξεις από εισαγγελείς. Στην πιο πρόσφατη στις 28 Μαΐου, εισαγγελέας του άσκησε δίωξη και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 4 ετών και ενός μήνα, καθώς τουρκικό δικαστήριο αποδέχτηκε πως ευσταθούν οι κατηγορίες για δηλώσεις που έκανε και κρίθηκαν προσβλητικές εις βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Συγκεκριμένα ο Ιμάμογλου είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την απόφαση των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου του 2019, στις οποίες είχε επικρατήσει.

«Ποτέ δεν θα σταματήσουμε, παρόλες τις προσπάθειες μερικές φορές να μας αποτρέψουν με περίεργους τρόπους και μεθόδους και παρότι μας κάνουν να γελάμε κάθε εβδομάδα», είπε μετά από τη συγκεκριμένη κατηγορία ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Στις αρχές Μαΐου του 2021 η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, κατέθεσε αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε την απολογία του Εκρέμ Ιμάμογλου επειδή πριν ένα χρόνο όταν είχε επισκεφθεί τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή, περπάτησε κρατώντας τα χέρια του πίσω από την πλάτη, κάτι που θεωρήθηκε προκλητικό και ασέβεια. Το συγκεκριμένο αίτημα δεν φαίνεται να προχωράει καθώς το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του, υποβάθμισε το θέμα, ωστόσο είναι ενδεικτικό της στάσης που κρατούν οι τουρκικές αρχές απέναντι στον Ιμάμογλου. Η τρίτη κατηγορία σε βάρος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης αφορά απευθείας ανάθεση διαγωνισμού για προμήθεια απολυμαντικών.

Πέραν όμως από τις εισαγγελικές έρευνες ο Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία κατηγορεί τον Ιμάμογλου για κάποιο λόγο. Εκτός των άλλων τον έχει κατηγορήσει ότι εξαφάνισε τα άλογα από τα Πριγκηπονήσια, όταν αντικαταστάθηκαν οι άμαξες πριν από περίπου ένα χρόνο από ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Όταν δεν μπορούν να είναι υπεύθυνοι για τα άλογα της Πόλης, ούτε καν θέλω να σκεφτώ τι έχουν κάνει στα άλλα θέματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο λαός μας και οι δημότες της Πόλης, τα βλέπουν αυτά, τα αξιολογούν και όταν φτάσει ο καιρός, θα δοθούν απαντήσεις στην κάλπη», είχε σχολιάσει ο Ερντογάν. 

Στην πιο πρόσφατη κατηγορία ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Ιμάμογλου ευθύνεται για τη δυσοσμία που αναδύεται από τον Κεράτιο Κόλπο. «Όταν ήμουν δήμαρχος αυτή η δυσοσμία στον Κεράτιο Κόλπο δεν υπήρχε πια, αλλά ήρθε η νέα διοίκηση και άρχισε να μυρίζει ξανά», είπε σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τρίτης (1/6) στο κρατικό δίκτυο TRT.

Όσον αφορά τον δήμαρχο Άγκυρας προς το παρόν έχει αποφύγει τις επιθέσεις από τον Ερντογάν, εκτός από μία προσπάθεια για δίωξη. Εκτιμάται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μανσούρ Γιαβάς που προέρχεται από την εθνικιστική πτέρυγα του CHP, κρατάει χαμηλό προφίλ και δεν μιλάει πολύ, έτσι τέτοιες επιθέσεις όπως προς τον Ιμάμογλου μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ. Κατά τον Μπερκ Εσέν, επίκουρο καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Sabanci» της Κωνσταντινούπολης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γιαβάς αποτελεί τον πιο αδύναμο πιθανό πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν. «Είδαμε και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2019 ότι δεν είναι καλός στην εκλογική περίοδο. Στις δημοσκοπήσεις προηγούνταν με περίπου 10% και στις εκλογές αυτή η διαφορά μειώθηκε στο 2%».

Επιθέσεις από οπαδούς του Ερντογάν σε Ακσενέρ και Κιλιτσντάρογλου

Πέραν των Γιαβάς και Ιμάμογλου, το τρίτο άτομο που ξεπέρασε στις δημοσκοπήσεις τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η Μεράλ Ακσενέρ. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με το Κόμμα Αληθινού Μονοπατιού (DYP), μεταπήδησε στο νυν κόμμα της συγκυβέρνησης του Ερντογάν, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και αποχώρησε λόγω διαφωνιών, ιδρύοντας το 2017 το Καλό Κόμμα (İyi Parti), με το οποίο και κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές του 2018 και εισήλθε στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η Ακσενέρ μαζί με τον Κιλιτσντάρογλου ασκούν «σκληρή» αντιπολίτευση στον Ερντογάν με «βαρείς» χαρακτηρισμούς και από τις δύο πλευρές καθώς ο Κιλιτσντάρογλου έχει αποκαλέσει εκτός των άλλων «Φαραώ» τον Ερντογάν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλεί συχνά «ανήθικους» τους αντιπάλους του. Μεράλ Ακσενέρ και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχουν συναντήσεις και εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατεβάσουν έναν κοινό υποψήφιο, ο οποίος θα είναι ευρύτερης αποδοχής ώστε να μπορέσει ν’ ανταγωνιστεί τον Ερντογάν στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023, αλλά δεν αποκλείεται να συμβούν και νωρίτερα.

Όμως τελευταία η σωματική ακεραιότητα των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνει να κινδυνεύει από τους οπαδούς του AKP. Στις 21 Μαΐου σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ριζούντα του Πόντου, τη γενέτειρα του Ερντογάν, οπαδοί του AKP επιτέθηκαν στην Ακσενέρ, υποστηρίζοντας ότι συνεργάζεται με το φιλοκουρδικό αριστερό και προοδευτικό πολιτικό κόμμα HDP και μέσω αυτού συνομιλεί με το PKK.

Οι οπαδοί του ΑΚΡ φώναζαν: «Τι κάνεις εδώ εσύ που συνεργάζεσαι με το PKK;» Στη συνέχεια, η Ακσενέρ απάντησε, «Τι συκοφαντίες είναι αυτές; Ο Αλλάχ θα σας κρίνει. Ντροπή, ντροπή! Εγώ τραγουδάω το Μεγκρί Μεγκρί (παλιό κουρδικό τραγούδι); Εγώ διάβασα την επιστολή του Οσμάν Οτζαλάν; Άντε από εκεί!». 

Σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα γεγονότα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι οπαδοί του έδωσαν στην Ακσενέρ «ένα καλό μάθημα». «Κάνω την προσευχή μου, που δεν έφθασαν πολύ μακριά, ενώ της έδιναν ένα μάθημα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, έρχονται πολλά περισσότερα. Αυτές είναι καλές ημέρες», είχε προσθέσει ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στις 26 Μαΐου. Στις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Ερντογάν αποκαλούσε την Ακσενέρ «νύφη», χαρακτηρισμός όμως που διαγράφηκε από την επίσημη ομιλία του προέδρου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν συχνά πυκνά κάνει υποτιμητικά και σεξιστικά σχόλια σε βάρος της Ακσενέρ, αναφερόμενος στο πρόσωπό της ως «κυρία Κεμάλ» ή «κύριος Μεράλ», ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σχολιάζοντας δηλώσεις της προέδρου του Καλού Κόμματος που τον συνέκρινε με τον Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να το προχωρήσω περισσότερο γιατί είναι γυναίκα».

Η Μεράλ Ακσενέρ απάντησε στη δική της ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της λέγοντας: «Ο κύριος Ερντογάν παραδέχτηκε με τον λόγο του πως ήταν ο υποκινητής του επεισοδίου. Είπε πως έχει κι άλλα πλάνα. Εγώ θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το έθνος μου, όσο κι αν με απειλείς. Σύντομα θα αντιμετωπίσεις τις συνέπειες».

Η συγκεκριμένη επίθεση δεν ήταν η πρώτη από οπαδούς του Ερντογάν σε ηγέτες της αντιπολίτευσης, το 2019 ο όχλος είχε επιτεθεί στον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, στην κηδεία ενός στρατιώτη κοντά στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να βρει καταφύγιο σ’ ένα γειτονικό σπίτι. Ο όχλος συνέχισε να επιτίθεται στον Κιλιντσντάρογλου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάψτε αυτό το σπίτι». Στην κηδεία ήταν παρών και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προσπάθησε να κατευνάσει το οργισμένο πλήθος λέγοντάς του ότι «πέτυχε τον σκοπό του».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Κιλιτσντάρογλου, Τζελάλ Τσελίκ, η αστυνομία έχει κινήσει πολύ αργά τις διαδικασίες για την επίθεση στον Κιλιτσντάρογλου και κανένας δεν έχει συλληφθεί, ενώ όσον αφορά την επίθεση σε βάρος της Ακσενέρ, έχει ξεκινήσει έρευνα μόνο για τους αξιωματούχους του Καλού Κόμματος που συμμετείχαν στον καυγά.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπο Al-monitor, ο δικηγόρος του Καλού Κόμματος, Ουμίτ Ντικμπαγίρ, οι επιθέσεις προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό επειδή χάνει ψήφους».

Η περίπτωση της Τζανάν Καφταντζίογλου

Η Τζανάν Καφταντζίογλου, πρόεδρος του CHP Κωνσταντινούπολης, θεωρείται ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή του Ιμάμογλου, ενώ πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι είναι το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς ελάχιστοι πολιτικοί στη χώρα είναι τόσο δημοφιλείς όσο η 48χρονη ιατροδικαστής.

Η σύγκρουση της πετυχημένης πολιτικού με το AKP δεν άργησε. Λίγους μήνες μετά τη νίκη Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε σχεδόν επταετή φυλάκιση για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας», «αναμόχλευση παθών», «προσβολή προέδρου» και «προσβολή δημοσίων λειτουργών». Για την καταδίκη της 48χρονης ήταν αρκετές οι αναρτήσεις της στο Twitter μεταξύ 2012-2017. Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έκανε λόγο για απόφαση-εκδίκηση μετά την εκλογική ήττα στη Κωνσταντινούπολη. Η Τζανάν Καφταντζίογλου άσκησε έφεση.

Η τουρκική Δικαιοσύνη ωστόσο επανήλθε με νέες κατηγορίες. Προσάπτει στην επικεφαλής του CHP της Πόλης ότι στήριξε δημόσια τον Σουάτ Εζκγκντά του CHP, ο οποίος έβγαλε φωτογραφία το σπίτι του υπεύθυνου ΜΜΕ της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, για να αποδείξει ότι χτίστηκε χωρίς άδεια κατασκευής, είναι με άλλα λόγια... αυθαίρετο. Η εισαγγελία κατηγορεί την Τζανάν Καφταντζίογλου για «προτροπή σε ποινική πράξη». Η ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει φθάνει τα 10,5 χρόνια.

Παράλληλα μετά την τελευταία εισαγγελική έρευνα κατά του Ιμάμογλου, οι δικηγόροι του Ερντογάν υπέβαλαν μήνυση και αγωγή εναντίον της Τζάναν Καφταντζίογλου, ερίζοντας πως εξύβρισε τον αρχηγό του κράτους. Οι δικηγόροι του Ερντογάν ζητούν η Καφταντζίογλου να πληρώσει πρόστιμο 500.000 τουρκικών λιρών επειδή κατ’ αυτούς προσέβαλε τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Ιανουάριο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Η πολιτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία είχε αναφερθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την έκφραση «το πρόσωπο που κατέχει την προεδρική καρέκλα».

Οι απειλές και τα δικαστήρια δεν δείχνουν ωστόσο να αποθαρρύνουν την Τζανάν Καφταντσίογλου, η οποία θέλει να πολεμήσει τον πρόεδρο Ερντογάν και τους υπουργούς του με τα «όπλα» τους. Έτσι κατέθεσε σε βάρος του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μήνυση ζητώντας αποζημίωση επειδή την αποκάλεσαν «στρατευμένη».

Στην Τουρκία δεν είναι σπάνιο μέλη της κυβέρνησης να εξαντλούν τα ένδικα μέσα για να ασκήσουν πιέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους. Έτσι και στην περίπτωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε 110.000 ευρώ αποζημίωση, επειδή σε ομιλία έκανε λόγο για τον «αποκαλούμενο πρόεδρο». Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση κατά του Κιλιτσντάρογλου και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο τελευταίος τον κατηγόρησε ως υπεύθυνο για τον θάνατο των 13 Τούρκων ομήρων των Κούρδων ανταρτών κατά τη διάρκεια αποτυχημένης στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους στο βόρειο Ιράκ. Ο Ερντογάν ζήτησε μισό εκατομμύριο λίρες στη συγκεκριμένη περίπτωση ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

HDP: Μόλις αποτέλεσε απειλή ο Ερντογάν ήταν ανελέητος

Το φιλοκουρδικό αριστερό και προοδευτικό πολιτικό κόμμα HDP και ειδικά ο ηγέτης του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς που βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περισσότερα από 4 χρόνια, αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς αντιδράει ο Ερντογάν μόλις νιώσει ότι απειλείται και τα αντίποινα ήταν σκληρά.

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν το μέλλον του HDP έμοιαζε λαμπρό. Αποτελώντας μία συμμαχία αριστερών και Κούρδων, το κόμμα δημιουργήθηκε το 2012 και συγκρίνεται με τα «πράσινα κόμματα» της Ευρώπης και αυτά που ανήκουν στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Μέσα σε λίγα χρόνια το HDP κατάφερε να κερδίσει την ανταπόκριση ενός ευρύτερου φάσματος ψηφοφόρων της τουρκικής κοινωνίας και όχι μόνο της εκλογικής βάσης των Κούρδων, αυξάνοντας την απήχηση του κατά τη διάρκεια των γεγονότων του πάρκου Γκεζί και των διαδηλώσεων κατά του εντεινόμενου αυταρχισμού του Ερντογάν, κατάφερε να γίνει το τρίτο πιο ισχυρό κόμμα στην Τουρκία.

Στις εθνικές εκλογές του 2015 το HDP πέτυχε ένα δριμύ χτύπημα στο κυβερνών κόμμα καθώς κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10% και να εισέλθει στο κοινοβούλιο, κάτι που συνήθως κρατούσε τα μικρά κόμματα και τους Κούρδους πολιτικούς εκτός αυτού. Έτσι με αυτόν τον τρόπο πέτυχε ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι που όμως δεν έμεινε για μεγάλο διάστημα.

Για να καταφέρει ν’ αναιρέσει την επιτυχία του HDP, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK, με αποτέλεσμα η νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειονότητα των Κούρδων να βυθιστεί σ’ ένα νέο κύμα βίας. Επιπλέον άρχισε να συλλαμβάνει πολιτικούς και υποστηρικτές του HDP με κατηγορίες για υποτιθέμενη σύνδεση με το PKK. Στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν αργότερα την ίδια χρονιά το αποτέλεσμα ήταν πιο κοντά στα «θέλω» του Τούρκου προέδρου.

Ο χαρισματικός πρώην επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συνελήφθη ένα χρόνο αργότερα και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 142 ετών, παρότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφασή του έχει ζητήσει την απελευθέρωση του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA