Μενού
putin
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με Ρώσο στρατηγό. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαπραγματευθεί κατάπαυση πυρός που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης, δήλωσαν τέσσερις πηγές από τη Μόσχα στο Reuters.

Πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να πολεμά, αν και εφόσον το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Πούτιν.

Τρεις από τις πηγές, με γνώση των συζητήσεων στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, δήλωσαν ότι ο ίδιος εξέφρασε απογοήτευση σε μικρή ομάδα συμβούλων του για αυτό που θεωρεί υποστηριζόμενες από τη Δύση απόπειρες να παρεμποδιστούν οι διαπραγματεύσεις καθώς και για την απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βάλει «στοπ» τις συνομιλίες.

Ουκρανία: Οι προθέσεις του Πούτιν

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο ίδιος είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός, να παγώσει τον πόλεμο», δήλωσε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται στο Κρεμλίνο.

Το Reuters συνομίλησε συνολικά με πέντε πρόσωπα που έχουν εργαστεί με τον Πούτιν σε πολιτικό, αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο.

Η πέμπτη πηγή δεν έκανε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την περίπτωση να «παγώσει» ο πόλεμος στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου «έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της». «Η χώρα δεν επιθυμεί αιώνιο πόλεμο», τόνισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο διορισμός, την περασμένη εβδομάδα, του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, θεωρήθηκε από δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ως τοποθέτηση της ρωσικής οικονομίας σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Ακολούθησαν συνεχείς πιέσεις στο πεδίο της μάχης και εδαφική πρόοδος για τον ρωσικό στρατό.

Μόσχα: Οι σκέψεις με φόντο την Ουκρανία

Ωστόσο, οι πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας «για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο».

Με βάση τις γνώσεις τους για συνομιλίες στις ανώτερες τάξεις του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές είπαν στο Reuters ότι ο Πούτιν πιστεύει πως τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι τώρα είναι «για να “πουλήσει” η ρωσική κυβέρνηση μια νίκη στον λαό της χώρας».

Μία από τις πηγές προέβλεψε στο Reuters ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να συμβεί όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, an εάν η Ρωσία τον παρακάμψει και δώσει τα χέρια με την Ουάσιγκτον.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, είπε από το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει πως ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA