Μενού
  • Α-
  • Α+

Με σύγκρουση για τις πολιτικές της κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας κύλησε η συζήτηση στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δώσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηριχτεί η κοινωνία από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ενώ ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως «δεν τον πιστεύει κανείς» για τη δήλωση πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Διαβάστε ακόμη: Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή: Το πιτόγυρο έχει πάει 3,5 ευρώ, δεν τρώτε σουβλάκι εσείς;

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουμε πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα. Έχω ευθύνη στην κοινωνία να κινούμαι εντός του πλαισίου που αντέχει η χώρα. Δώσαμε 5 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; Όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να απορροφήσουμε το κόστος από την αύξηση της ενέργειας λέει ψέματα γιατί θα είχε εφαρμοστεί από άλλες κυβερνήσεις». 

Ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του διέψευσε τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης περί διαπραγμάτευσης του ιδίου σε ξενοδοχείο με τον κ. Κοστέλο το 2014, και είπε ότι «σας διέφυγε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν, στην αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ και όχι σε ξενοδοχείο. Να βάλουμε όριο στη μυθομανία του λόγου σας». Αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι είναι πρωτοφανής λόγω της οικονομικής κρίσης, ο πληθωρισμός είναι πρωτόγνωρος εδώ και 40 χρόνια και κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ελληνικό πρόβλημα. Οι τιμές φυσικού αερίου είναι 5 φορές επάνω πριν από ένα χρόνο λόγω πολέμου, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες.

Στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε την... όρεξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. «Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα μου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω... εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας αλλά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Οταν θα έρθει η ώρα των εκλογών πράγματι θα δούμε τι θυμόμαστε από την 4ετία Τσίπρα: Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα. Για εμάς θα πει ο λαός ότι μειώσαμε την ανεργία, μειώσαμε τους φόρους, εξοπλίσαμε την χώρα, φυλάξαμε τα σύνορα, στηρίξαμε την κοινωνία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Επειδή για ακόμα μια φορά μας είπατε τι καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα... Αν τα κάνατε τόσο καλά γιατί σας καταψήφισε 3 φορές ο λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του λαού; Ηταν τα ΜΜΕ που προέβαλαν μια άλλη εικόνα και ξεγελάστηκε ο λαός; Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Θα διαψευστείτε πανηγυρικά κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε. 

Από 1η Ιανουαρίου 2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις

Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα καταργηθεί για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και πως θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις, ύστερα από 12 χρόνια. «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κομβική τομή» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. «Τον παραλάβαμε στα 650 και είναι σήμερα στα 713 ευρώ και αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση εισφορών το συνολικό ετήσιο όφελος είναι 1.000 ευρώ. Αυτό, δίνει σήμερα στην πατρίδα μας την 9η θέση στην ΕΕ πάνω από την Πορτογαλία και η αύξηση αυτή συνεπάγεται αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν είναι μόνο συνέπεια στις δεσμεύσεις, αλλά και χρήσιμο ανάχωμα στις δυσκολίες της συγκυρίας. Μπορεί να μην αντισταθμίζει τις ανάγκες της ακρίβειας αλλά σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35% αυτή η αύξηση προσφέρει ασπίδα στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις και δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως η κυβέρνηση».

Τσίπρας: Ποιος σας πιστεύει; 

«Μας είπατε γελώντας ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ποιος σας πιστεύει; Ποιος δεν ξέρει σε αυτή την αίθουσα ότι θα μεσολαβήσουν οι εκλογές μέχρι την 1η Ιανουαρίου; Γιατί κάθε δεύτερη ημέρα ανακοινώνετε υποψηφίους; Μαζέψτε τους βουλευτές σας», είπε στη δευτερολογία του ο  Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές. 

«Δεν ντρέπεστε που έρχεστε πάλι να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι ελάχιστοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. «Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις από το 2023. Αυξήσεις όμως θα δουν μόνο ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι» είπε και σχολίασε πως τις αυξήσεις «τρώνε» το κόστος της ενέργειας και οι αυξήσεις στα είδη βασικής κατανάλωσης.

Για τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση στα εργασιακά ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «ντυθήκατε ΚΚΕ σήμερα. Μας είπατε ότι δώσατε μια πολύ μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα και ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%. Με το που αναλάβατε, καταργήσατε την αιτιολογημένη απόλυση. Καταργήσατε το οκτάωρο, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Όταν όλη η Ευρώπη θεσπίζει τεκμήριο υπέρ της εργασίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, εσείς νομοθετήσατε το ακριβώς αντίθετο. 5% επί των ημερών σας μειώθηκε η εργασία. Όταν επί των ημερών μας μειώθηκε κατά 10% μας λέγατε ότι καταστρέφουμε τη χώρα. Ξέρετε πόσοι είναι οι άνεργοι στη χώρα; 919.236 είναι οι άνεργοι στη χώρα. Είμαστε για να πανηγυρίζουμε; Εμείς δεσμευόμαστε ότι όλα όσα ξηλώσατε από την αρχή της θητείας, θα επανατοποθετηθούν».

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε «τόσα, μα τόσα ψέματα» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάστηκε ως «φιλεργατικός» και με «κοινωνικό πρόσωπο». «Μιλήσατε για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, ξεχάσατε όμως να αναφέρετε πέντε λέξεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, και σημείωσε: «ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία». Χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού "case study" για πολιτικούς επιστήμονες για το «πώς μπορεί κανείς να κάνει το μαύρο άσπρο και πώς να πει τόσα, μα τόσα ψέματα». «Η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει όχι εμείς», συνέχισε, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι για να μιλήσει για κοινωνική πολιτική, «ντύθηκε όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA