Μενού
Ραντίτσιο
Ραντίτσιο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μοιάζει με μικροσκοπικό κόκκινο λάχανο, αλλά είναι πολύ πιο πικρό με ξεχωριστές θρεπτικές ουσίες. Στην Ελλάδα το ραντίτσιο δεν είναι διαδεδομένο λαχανικό, αλλά στην ιταλική κουζίνα χρησιμοποιείται ευρέως με πρωτότυπους τρόπους και σε πολλές συνταγές.

Καταναλώνεται συνήθως ωμό σε σαλάτες και έχει χαρακτηριστική πικρή γεύση, που καλό είναι να ισορροπείται με πιο ήπια ή γλυκά φυλλώδη, ή με μία γλυκόξινη βινεγκρέτ. Στην Ιταλία ωστόσο βρίσκει πολλές χρήσεις, πρωτότυπα, ψημένο στη σχάρα μαζί με ελιές ως μεζές, ως συστατικό σε ριζότο ή ζυμαρικά, αλλά και ως γέμιση σε πίτες, ενώ οι αποξηραμένοι βολβοί του σε σκόνη χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ. 

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο να το αναφέρει ως «εξαγνιστικό για το αίμα» και φάρμακο για την αϋπνία. Το ραντίτσιο περιέχει ιντυμπίνη, μία αναλγητική/ηρεμιστική ουσία, αλλά και ανθοκυανίνη, έναν τύπο φλαβονοειδούς.

Διαβάστε επίσης:

Η εκπομπή του ΣΚΑΪ που τελειώνει οριστικά και η «αποχώρηση» του Κουτσόπουλου από τη Φάρμα

Ο παράνομος έρωτας του Κωστή Παλαμά για την κατά 41 χρόνια μικρότερή του «Ραχήλ»

Μητέρα και κόρη δηλώνουν «αδελφές ψυχές» - Θέλουν να κοιμούνται και να ξυπνούν μαζί

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA