Είναι θέμα του ΟΣΕ, ευθύνη της Hellenic Train, αρμοδιότητα του υπουργού που διασφάλιζε την ασφάλεια ή με το ζήτημα ασχολούνται μόνο το τελωνείο, το λιμενικό και η αστυνομία;
Τα φορτία των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών στην Ελλάδα τελικά δεν είναι απλή υπόθεση. Αν ήταν άλλωστε, πιθανότατα δεν θα είχαν χαθεί 30 άνθρωποι σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα για τα Τέμπη.
Ουδείς αναλαμβάνει ξεκάθαρα την ευθύνη και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι είναι δική του δουλειά να ελέγξει αν στα βαγόνια των εμπρικών τρένων μεταφέρονται φρούτα, παλιοσίδερα και σύρματα, ή πύραυλοι, οπλοπολυβόλα και κοκαΐνη.
Με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη και το ανεπανάληπτο πινγκ πονγκ ευθυνών το Reader επιχειρεί, όχι να επιρρίψει ευθύνες, αλλά να κατανοήσει ποιοι έχουν την ευθύνη για τα φορτία των αμαξοστοιχιών, πέραν της αστυνομίας, του λιμενικού και των τελωνείων.
Τι λέει η Hellenic Train
«Η Hellenic Train, προσφέρει στον πελάτη την υποστήριξη ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού Group, της FS Group, αναλαμβάνοντας την σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων στην Ελλάδα και από/προς το εξωτερικό, οικολογικά, αξιόπιστα και σε ανταγωνιστικές τιμές», σημειώνει η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Σε συμφωνία με πελάτες, αναλαμβάνει τη μεταφορά container και συμβατικών φορτίων, με πλήρη τρένα και με δρομολογημένες αμαξοστοιχίες σε όλο το ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Κύριοι σιδηροδρομικοί διάδρομοι εξυπηρέτησης είναι:
- Αθήνα – Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη – Gevgelija
- Θεσσαλονίκη – Kulata
- Αλεξανδρούπολη – Svilengrad
Κύρια λιμάνια:
- Λιμάνι Πειραιά
- Λιμάνι Θεσσαλονίκης
- Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Όσο και αν ψάξαμε, κάποια διαδικτυακή αναφορά, τουλάχιστον στον επίσημο ιστότοπο της Hellenic Train, σχετικά με τις προϋποθέσεις για εμπορευματικές μεταφορές δεν βρήκαμε.
Η θέση της ΡΑΣ
Η αναζήτηση συνεχίστηκε και επόμενος σταθμός στο «ταξίδι» ήταν η ΡΑΣ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων σύμφωνα με το άρθρο85 του ν.4199/2013 (Α’ 216) έχει ορισθεί στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο του 2013, ως η αρμόδια Εθνική Αρχή Ασφάλειας για τους Σιδηροδρόμους.
Στο πλαίσιο αυτό «εκτελεί, τουλάχιστον, τα καθήκοντα που αναφέρονται στο άρθρο 16 της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798, τα οποία προβλέπονται, αναλύονται και εξειδικεύονται περαιτέρω στην εθνική νομοθεσία».
«Τα καθήκοντα αυτά σχετίζονται κυρίως με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων καθώς επίσης και με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού συστήματος», σημειώνει η ΡΑΣ.
Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι ουσιώδης απαίτηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798.
«Οι διαχειριστές υποδομής και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, που αποτελούν τους κύριους παράγοντες του σιδηροδρομικού συστήματος, φέρουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ασφάλεια του συστήματος, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί», σημειώνει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.
Επίσης τονίζεται ότι «άλλοι συμμετέχοντες παράγοντες του σιδηροδρομικού συστήματος (υπεύθυνοι για τη συντήρηση φορείς, κάτοχοι οχημάτων, κατασκευαστές κ.α.) δεν απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους».
Η Κοινοτική Οδηγία
Τι είναι η Οδηγία 2016/798 της ΕΕ; Μπορεί να λύσει απορίες και να φέρει πιο κοντά την απόδοση ευθυνών. Ενδεχομένως, εκτός και αν η ασφάλεια δεν σχετίζεται με το είδος του φορτίου.
Σας παραθέτουμε ορισμένες κομβικές αναφορές στην Κοινοτική Οδηγία αναφορικά με την ασφάλεια:
- «Οι κύριοι παράγοντες στο ενωσιακό σιδηροδρομικό σύστημα, οι διαχειριστές υποδομής και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να φέρουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ασφάλεια του συστήματος, ο καθένας στο τμήμα που του αναλογεί. Όπου αρμόζει, θα πρέπει να συνεργάζονται για την υλοποίηση μέτρων ελέγχου των κινδύνων.
- Το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας είναι το αναγνωρισμένο εργαλείο ελέγχου των κινδύνων, ενώ οι διαχειριστές υποδομών και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις είναι υπεύθυνοι να λαμβάνουν άμεσα διορθωτικά μέτρα για να προλαμβάνουν την επανάληψη των ατυχημάτων».
Το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας περιέχει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα βασικά στοιχεία:
- Διαδικασίες και μεθόδους προσδιορισμού των κινδύνων, αξιολόγησης των κινδύνων και εφαρμογής μέτρων ελέγχου των κινδύνων κάθε φορά που, λόγω μεταβολής των όρων εκμετάλλευσης ή της εισαγωγής νέου υλικού, δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι για την υποδομή ή τη διασύνδεση ανθρώπου-μηχανής-οργανισμού.
- Διαδικασίες και μορφότυπους για την τεκμηρίωση των πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια και καθορισμό διαδικασίας ελέγχου της μορφής των ζωτικής σημασίας πληροφοριών ασφάλειας.
- Διαδικασίες για την εξασφάλιση της αναφοράς, διερεύνησης και ανάλυσης ατυχημάτων, συμβάντων, στοιχείων αποσοβηθέντων ατυχημάτων και άλλων επικίνδυνων περιστατικών, καθώς και της λήψης των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.
- Εξασφάλιση σχεδίων δράσης, προειδοποίησης, καθώς και πληροφόρησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.
- Διατάξεις για περιοδικούς εσωτερικούς ελέγχους του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας.
- Οι διαχειριστές υποδομής και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι απαραίτητο για να καλυφθούν οι κίνδυνοι ασφάλειας, σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνων που απορρέουν από τη δραστηριότητά τους.
- Το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας είναι προσαρμοσμένο στο είδος, την έκταση, τον τόπο παροχής της υπηρεσίας και άλλες συνθήκες της επιδιωκόμενης δραστηριότητας.
- Στο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας κάθε διαχειριστή υποδομής λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της εκμετάλλευσης του δικτύου από διάφορες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και προβλέπεται ότι όλες οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τις ΤΠΔ και τους εθνικούς κανόνες, καθώς και σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο πιστοποιητικό ασφάλειας που έχουν λάβει».
Με λίγα λόγια
Εν ολίγοις, πολλοί αναφέρονται στην ασφάλεια, ωστόσο, ουδείς ασχολείται ενεργά, πέραν πιθανότατα των σωμάτων ασφαλείας και των τελειωνειακών αρχών, με το περιεχόμενο των φορτίων σε εμπορευματικές αμαξοστοιχίες.
Και σε αυτό το σημείο έρχεται η ευθύνη της πολιτείας και του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου όντως να διασφαλίσει την ασφάλεια. Άρα δεν ήταν μόνο η μη ολοκλήρωση της Σύμβασης 717, αλλά και το ελλιπές πλαίσιο μετακίνησης αγνώστου περιεχομένου και προέλευσης φορτίων.
Το είδος του φορτίου δεν τον αμφισβητούμε (μόνο) εμείς, αλλά από το βράδυ της Τετάρτης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, που 15 μέρες μετά την τραγωδία δήλωνε βέβαιως ότι η εμπορική αμαξοστοιχία δεν μετέφερε τίποτα ύποπτο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.