Μενού
paralies
Κινητοποίηση στην Χαλκιδική | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

«Φουντώνει» το «Κίνημα της Πετσέτας» με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε παραλίες της χώρας με αποτέλεσμα να εντείνονται και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και να επιβάλλονται πρόστιμα και «λουκέτα» σε παραβάτες.

Στην παραλία Κριός στην Πάρο, όπως αναφέρει το Open, ο ιδιοκτήτης ανέστειλε τη λειτουργία του beach bar για άγνωστο χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνεται, ο ίδιος είχε δεχθεί επίσκεψη από μεικτό κλιμάκιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και εντοπίστηκε να έχει κάνει αρκετές παραβάσεις στη χρήση του αιγιαλού, απλώνοντας περισσότερες ομπρέλες και ξαπλώστρες από το επιτρεπόμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Κίνημα Πολιτών της Πάρου είχε κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην συγκεκριμένη παραλία και ο ιδιοκτήτης τούς είχε δηλώσει ότι δεν είχε άδεια λειτουργίας.

Πρόστιμα στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το corfutvnews.gr, οι ελεγκτές της Κτηματικής Υπηρεσίας συνέχισαν τις αυτοψίες σε παραλίες της Κέρκυρας και τα αποτελέσματα από ελέγχους σε δύο παραλίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Κοντογυαλό και τη Γλυφάδα Κέρκυρας, εντοπίστηκαν πέντε - συνολικά- επιχειρήσεις (4 στον Κοντογυαλό και μία στη Γλυφάδα) να έχουν καταλάβει παράνομα χώρους του αιγιαλού, με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Συλλήψεις και παρεμβάσεις

Συλλήψεις έγιναν επίσης σε beach bar στη Ζάκυνθο. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πρόκειται για δύο επιχειρηματίες και έναν υπεύθυνο beach bar που εκμεταλλεύονταν παράνομα την παραλία στο Λαγανά. Ειδικότερα, μετά από ελέγχους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του νησιού, συνελήφθησαν δύο Ζακυνθινοί 65 και 53 ετών, καθώς και ένας υπεύθυνος ενός τρίτου μπιτς μπαρ 51 ετών, οι οποίοι είτε δεν είχαν άδεια καν είτε η άδειά τους δεν ήταν για τα τετραγωνικά που μπορούσαν να εκμεταλλεύονται. Και οι τρεις θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι σε αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ζακύνθου θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Κινητοποιήσεις έγιναν και στις παραλίες της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το Open, o δήμαρχος Σιθωνίας κ. Κυπαρίσσης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και είπε ότι θα ζητήσει από την Κτηματική Υπηρεσία, όσοι παραβιάζουν τον νόμο να μην έχουν το δικαίωμα να λάβουν ξανά σχετική άδεια στους αιγιαλούς. 

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα των ελέγχων «για τη διαπίστωση παραβάσεων σε παραλίες των Κυκλάδων και Ιονίων νήσων».

Όπως αναφέρεται «από 4 έως 6 Αυγούστου  2023 σε Κυκλάδες και Ιόνια νησιά από κλιμάκια ελέγχων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών συνελήφθησαν 16 άτομα, ως  ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/ νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις ανωτέρω διατάξεις.

Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, υπέρβαση άδειας μέσω κατάληψης επιπλέον χώρου από τον παραχωρηθέντα, χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθίσματων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή.

Πιο αναλυτικά:

Στη Μύκονο:

 • συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 26 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
 • συνελήφθη υπεύθυνος λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
 • συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 133 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1.100τ.μ. υπερβαίνοντας κατά 600 τ.μ. την άδεια χρήσης αιγιαλού,
 • συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει 65 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1000 τ.μ., ξύλινο δάπεδο 80 τ.μ. με μπαρ επί αυτού 20 τ.μ., 2 χώρους αποθήκευσης προϊόντων 20 τ.μ.   και  ξύλινη πέργκολα 80 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας.

Στη Σύρο:

 • συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 7 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,
 • συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτωνσε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,
 • συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Στη Μήλο:

 • συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 41 σετ ομπρελοκαθισμάτων, 20 κατασκευές με σκίαστρο και 17 καθίσματα τύπου  «πουφ» με 5 τραπέζια, στερούμενος των σχετικών αδειών,
 • συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 35 σετ ομπρελοκαθισμάτων και πάγκο με 2 καρέκλες, στερούμενος των σχετικών αδειών.

Στη Σέριφο, συνελήφθη ιδιοκτήτρια κινητής καντίνας να έχει αναπτύξει στην άμμο ξύλινες ομπρέλες και ανάκλιντρα στερούμενη σχετικής άδειας.

Στη Ζάκυνθο:

 • συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,
 • συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 60 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,
 • συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κέρκυρα, συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κεφαλονιά, συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 15 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

«Σε όλες τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι συναρμόδιες Υπηρεσίες για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας σε παραλίες-αιγιαλούς, θα συνεχιστούν».

Ο δρόμος της δικαιοσύνης

Οι καταγγελίες πολιτών και κινημάτων για ελεύθερες παραλίες, φαίνεται ότι παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης καθώς το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» κατέθεσε, σύμφωνα με το cyclades24, νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα (07/08), τον σχετικό φάκελο στην εισαγγελία Πρωτοδικών αφού πρώτα συγκέντρωσε τις απαιτούμενες υπογραφές. Όπως επισημαίνει, η δημιουργία του κινήματος έγινε με τάχιστους ρυθμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.