ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31/08/2021 20:10

Βαγγέλης Αποστολάκης: Ο ναύαρχος που «τίναξε στον αέρα» τον ανασχηματισμό - Οι πιέσεις ΣΥΡΙΖΑ και το παρασκήνιο

Ολο το παρασκήνιο για το τελικό όχι του Βαγγέλη Αποστολάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Πώς οι πιέσεις Τσίπρα έκαναν τον εν αποστρατεία ναύαρχο να πει «όχι» στην υπουργοποίησή του - «Δείλιασες», απαντά η κυβέρνηση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Βαγγέλης Αποστολάκης: Ο ναύαρχος που «τίναξε στον αέρα» τον ανασχηματισμό - Οι πιέσεις ΣΥΡΙΖΑ και το παρασκήνιο
Ευάγγελος Αποστολάκης (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Διαστάσεις που κανείς δεν περίμενε πήρε ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά το πισωγύρισμα του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος παρά το «ναι» που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι είπε στην υπουργοποίησή του, μετά το μήνυμα Τσίπρα για «αποστασία» έκανε τελικά πίσω και τα... μάζεψε για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από τη μεν κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης το βράδυ της Δευτέρας είχε μιλήσει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο φέρεται να είπε: «Θα τα δώσω όλα πρόεδρε, σε ευχαριστώ για την τιμή» και μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεχόταν τα συγχαρητήρια όσων τον καλούσαν για να τον συγχαρούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ - μετά το όχι Αποστολάκη στην κυβέρνηση - υποστηρίζουν ότι «ο Μητσοτάκης τον παγίδευσε».

Η ιδέα να αναλάβει τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο Βαγγέλης Αποστολάκης είχε πέσει στο τραπέζι εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε τη σχετική πολιτική αξιολόγηση και αποφάσισε ότι μετά τα όσα έγιναν με τις καταστροφικές πυρκαγιές, χρειαζόταν μία δραστική παρέμβαση ο συγκεκριμένος τομέας. Το σκεπτικό αυτής της ιδέας ήταν ότι στο πρόσωπο του Βαγγέλη Αποστολάκη θα εκφραζόταν η διάθεση πολιτικής συναίνεσης σε ένα τόσο σοβαρό μέτωπο, με τις φυσικές απειλές και την κλιματική αλλαγή να αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του Αποστολάκη και η μετέπειτα στάση που κράτησε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με τον ναύαρχο Αποστολάκη που έφερε το «ναυάγιο» ουσιαστικά στον ανασχηματισμό, αφού το νέο υπουργείο που ήθελε η κυβέρνηση προς το παρόν δεν υλοποιείται.

Βαγγέλης Αποστολάκης: Το τελεσίγραφο Τσίπρα και το μήνυμα για αποστασία

Μόλις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης, μπαίνει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως επικράτησε έντονο παρασκήνιο με τον ΣΥΡΙΖΑ να στέλνει μήνυμα για «αποστασία». Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία είχε δεχθεί πιέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης και μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, έγινε γνωστό με κάθε λεπτομέρεια το παρασκήνιο που προηγήθηκε το τελευταίο 10ήμερο και η απευθείας επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτήν την επικοινωνία, ο κ. Αποστολάκης είχε πει ότι ο κ. Νικηφοράκης – που ανήκει στο στενό περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη, του είχε προτείνει να γίνει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει υπό αυτούς τους όρους υπουργός της Δεξιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Αποστολάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαίωσε τελικά πως θα πει όχι στην πρόταση Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία. Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποστασία καθώς η πρότασή του για εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος δεν είχε να κάνει με πρόσωπα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο. Από τότε δεν υπήρξε καμία άλλη επικοινωνία.

Λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφώνησε στον Διευθυντή του Πολιτικού του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, και τον ενημέρωσε για την συμμετοχή του Βαγγέλη Αποστολάκη στην κυβέρνηση. Η απάντηση ήταν ότι η συναίνεση δεν χτίζεται με εξαγορές προσώπων. «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δε λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα», ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή που έκανε ο Βαγγέλης Αποστολάκης να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το σκηνικό να ανατρέπεται πλήρως δυόμιση ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε γνωστό ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

Αποστολάκης σε Τσίπρα: «Με παγίδευσαν»

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης παγιδεύτηκε. Σύμφωνα με όσα διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Αποστολάκης μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού φέρεται να μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο φέρεται να είπε: «Με παγίδευσαν». Ο Βαγγέλης Αποστολάκης υποστήριζε ότι επί της ουσίας «παγιδεύτηκε» από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανακοινώθηκε το όνομά του στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, χωρίς να πληρείται ο όρος της διακομματικής συναίνεσης που είχε θέσει ο ίδιος, προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνοντάς τον ότι θα αρνηθεί τη συγκεκριμένη θέση.

Αποστολάκης: Αρνούμαι λόγω μη ύπαρξης συναίνεσης

Μόλις το σκηνικό πήρε φωτιά και ειδικά όταν αντιλήφθηκε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ του επέρριπταν σοβαρές πολιτικές κατηγορίες, αλλά και ότι δεν ήταν απ’ όλους αποδεκτή η επιλογή του, ο κ. Αποστολάκης επανεκτίμησε την κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και του δήλωσε ότι «εγώ δεν είμαι αποστάτης». Νωρίτερα είχε δεχθεί τηλεφώνημα από την Φώφη Γεννηματά η οποία του ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετη με την τοποθέτησή του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Υπό το βάρος όλων αυτών ο κ. Αποστολάκης ανακοίνωσε ότι αρνείται την υπουργοποίησή του, η οποία έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση και επίσης ανεξάρτητο υπουργείο. «Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρξε όμως διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του Πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», εξήγησε ο κ. Αποστολάκης.

Οικονόμου: Δείλιασε ο Αποστολάκης, αξιοθρήνητος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε την εξής δήλωση αρχικά: «Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή, τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη. Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά. Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του. Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού. Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα. Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του…».

Κυβέρνηση: Κατώτερος των περιστάσεων ο Βαγγέλης Αποστολάκης

Ανακοίνωση «καταπέλτη» για την άρνηση του Βαγγέλη Αποστολάκη να δεχτεί τη θέση Υπουργού μετά τον ανασχηματισμό εξέδωσε η κυβέρνηση. Υποστηρίζει πως ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ δέχτηκε τη θέση, επικοινώνησε με την Προεδρία της Δημοκρατίας για να παραστεί στην ορκωμοσία και εν τέλει «δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ» και «απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων». Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναλύει τα «πραγματικά περιστατικά» και καταλήγει αναφέροντας πως μετά την απόφαση Αποστολάκη, η Πολιτική Προστασία παραμένει υπό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του. Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα. Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει»

Mετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο Βαγγέλης Αποστολάκης δήλωσε πως δεν αποδέχεται την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο ανασχηματισμός εξελίχθηκε σε «ιστορικό φιάσκο». «Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του "επιτελικού κράτους". Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα.

Άκης Σκέρτσος: «Σκληρή δολοφονία χαρακτήρα» του Αποστολάκη η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Άκης Σκέρτσος τονίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά και ενωμένη «παρά τον ΣΥΡΙΖΑ», και παραθέτει μια σειρά δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα σχολίαζοντας «έτσι εννοεί τη συναίνεση στα λόγια και στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:

Έτσι εννοεί τη συναίνεση στα λόγια και στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή με ανέξοδα ευχολόγια μόλις πριν έξι μέρες και σκληρή δολοφονία χαρακτήρος σήμερα ("αποστάτης" και "εξωνημένος") του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ.

Θα προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι παρά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Τσίπρας, 25/8/2021, Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις πυρκαγιές

"Ελάτε να ξεκινήσετε εσείς με ευθύνη ως κυβέρνηση το διάλογο για να οχυρώσουμε τη χώρα και τους πολιτες για να έχουμε μια πολιτική προστασία αντάξια και εφάμιλλη άλλων υπηρεσιών σε αλλες ευρωπαικες χωρες και μη…Όχι η κάθε κυβέρνηση που ανεβαίνει να βάζει το δικό της στέλεχος όπως κάνατε εσείς."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ