Μενού
  • Α-
  • Α+

Για 14η ημέρα συνεχίστηκε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία με τα στρατεύματά τους να έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο.  Νέο δραματικό μήνυμα απεύθυνε ο δήμαρχος Μαριούπολης για τους αμάχους, τους οποίους δεν μπορεί να προστατεύσει ο ουκρανικός στρατός. «Δεν έχουμε νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση», είπε. Εξάλλου, προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τη Μόσχα ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΟυκρανίαςΝτμίτρο Κουλέμπα, για να επιτραπεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί η διακοπή είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας.

Δείτε τις εξελίξεις από τη 14η ημέρα του πολέμου

23:57: Ηχούν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο.

23:51: Ουκρανοί πυροτεχνουργοί εξουδετερώνουν ρωσική βόμβα με γυμνά χέρια και ένα... μπουκάλι νερό την ώρα που δίπλα τους σκάνε οβίδες, όπως δείχνει βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα από ουκρανικά ΜΜΕ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

23:38: Οι ΗΠΑ απέκλεισαν σήμερα το ενδεχόμενο να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, επικαλούμενες την εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι θα ήταν μια κίνηση «υψηλού κινδύνου» που θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Ρωσία ως κλιμάκωση της κρίσης.

23:29: Σήμερα, ο Κουλέμπα δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι «συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές», λέγοντας παράλληλα ότι έχει «περιορισμένες προσδοκίες». «Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε (τις συνομιλίες) στο μέγιστο βαθμό», δήλωσε και τόνισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες αυτές».

23:12: Ενα σύστημα παρακολούθησης που στέλνει πληροφορίες στην πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία σταμάτησε τη μετάδοση δεδομένων, ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ. Το ίδιο πρόβλημα πρατηρήθηκε χθες στο Τσερνόμπιλ.

22:56: Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει αύριο Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει μαζί τους το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.

22:45: Για βάρβαρο βομβαρδισμό σε βάρος της Ουκρανίας έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος καταδικάζοντας τη ρωσική αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη που έπληξε μαιευτήριο. «Ως μητέρα, αντιλαμβάνομαι τη φρίκη αυτού του είδους της επίθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

22:30: Η Sony Corp επιβεβαίωσε ότι το τμήμα παιχνιδιών της θα σταματήσει τις αποστολές λογισμικού και υλικού στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Αυτό θα περιλαμβάνει αποστολές του νέου παιχνιδιού της, Gran Turismo 7. Εν τω μεταξύ, η Sony Interactive Entertainment ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία του PlayStation Store στη Ρωσία.

22:10: Στο επίκεντρο της συνομιλίας Ερντογάν-Μπάιντεν θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η τηλεφωνική επικοινωνία έχει προγραμματιστεί στις 17:30 ώρα Ελλάδος, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, στην Αττάλεια με τη μεσολάβηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

21:54: Ετοιμος για συμβιβασμό με τη Ρωσία δηλώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild: «Στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Μπορώ να κάνω συμβιβασμούς αλλά όχι προδοσία».

21:51: «Στην Οδησσό μέχρι τέλους, ο μανιακός μπορεί να την καταστρέψει»: Συγκλονίζει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Κριμαία.

21:46: Ολοκληρώθηκε και επίσημα η κατάπαυση του πυρός.

21:41: Μπορεί να βρίσκονται αρκετά μακριά από το πολεμικό πεδίο, όμως, στο ρωσικό κανάλι του στρατού δόθηκε μια... κανονική μάχη ανάμεσα στον κεντρικό παρουσιαστή και ένα βετεράνο στρατηγό του ρωσικού στρατού, ο οποίος βρισκόταν στο στούντιο ως καλεσμένος. Ξαφνικά ο στρατηγός σηκώθηκε από τη θέση του και κρατώντας το μικρόφωνο στο χέρι άρχισε να φωνάζει ότι την ώρα που εκείνοι έκαναν εκπομπή οι Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν στην Ουκρανία!

21:33: Με δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν καταδίκασε τον ρωσικό βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης. Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Σεργκέι Λαβρόφ, μετέφερε το αίτημα του πάπα Φραγκίσκου υπέρ του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού και της εφαρμογής των δεσμεύσεων υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

21:20: Η Ουκρανία απομάκρυνε σήμερα περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε μια μέρα, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία. «Πάνω από 40.000 γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν από όλη την Ουκρανία σε μια μέρα. Προσπαθήσαμε να απομακρύνθουμε 100.000, αλλά δεν τα καταφέρουμε», ανέφερε σε ανάρτησή του.

21:08: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

21:05: Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη αυτής της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εισβολή που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα.

21:00: Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν αύριο, Πέμπτη (10/3), ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

20:56: Εκτακτο SMS στα κινητά των πολιτών στο Κίεβο εστάλη στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ετοιμάστε μία αποσκευή με ελάχιστα ρούχα και τρόφιμα. Να έχετε ταυτότητα ή διαβατήριο.Ετοιμάστε τα παιδιά σας έτσι ώστε το καθένα να έχει ένα χαρτί με όνομα, επίθετο και τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτου ανάγκης. Να είστε προσεκτικοί και μην προσεγγίζετε πόρτες και παράθυρα. Αν ακούσετε κρότους να αναζητήσετε προστασία σε κάποιο καταφύγιο».

20:53: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν σε επαφή με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναφορικά με τη χορήγηση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, καθώς η συμφωνία που αφορούσε τα αεροσκάφη της Πολωνίας κρίθηκε μη βιώσιμη από το Πεντάγωνο, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

20:44: Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους. «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία», ανέφερε στο Twitter. «Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

20:41: Ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος Ολεκσέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα πως 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλλον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία για την ασφάλεια των αμάχων και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

20:30: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε σήμερα «ανήθικη» τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που άφησε 17 τραυματίες από το προσωπικό του νοσοκομείου, σύμφωνα με περιφερειακό αξιωματούχο. «Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ανήθικα από το να στοχεύεις ευάλωτους και ανυπεράσπιστους», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, κοινοποιώντας μέσω Twitter ένα άρθρο σχετικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

20:24: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα την «ταχύτητα» λήψης αποφάσεων και την «ιστορική ενότητα» που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Υποδεχόμενος τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι αυτός ο «πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος απαιτεί να κάνουμε ακόμη περισσότερα και να βγάλουμε συμπεράσματα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα»,

20:17: Καμία υγειονομική μονάδα στην Ουκρανία «δεν πρέπει να αποτελεί ποτέ στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουρατζίς, αντιδρώντας στις αναφορές για την καταστροφή ενός νοσοκομείου παίδων από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 17 ενηλίκων, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

20:11: Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

20:04: Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη. Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη.

19:54: «Οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους συνεχίζονται. Συνομίλησα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συζητήσαμε τις κυρώσεις εναντίον του ρωσικού επιδρομέα, την ανάγκη για συντονισμένη πίεση στην Ρωσία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών, την υποστήριξη για την Ουκρανία στον αγώνα μας και την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει σε νέο του μήνυμα ο Ζελένσκι στο Twitter.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

19:50: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει το σύστημα Υγείας, το οποίο ωστόσο έχει αντισταθεί εξαιρετικά καλά μέχρι στιγμής, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε 18 επιθέσεις κατά υγειονομικών στόχων. «Δεν νομίζω ότι το ουκρανικό σύστημα Υγείας πρόκειται να καταρρεύσει. Νομίζω ότι ήταν εξαιρετικά ανθεκτικό», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία στον ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν.

19:47: Δεκαεπτά ενήλικες τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικό βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας περιφερειακός αξιωματούχος, ο Πάβλο Κιριλένκο. «Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.

19:35: Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) – για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».

19:30: Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες», καλώντας τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να απομακρυνθούν με ασφάλεια. «Είναι προσβλητικό να προτείνουν στους Ουκρανούς να ζητήσουν καταφύγιο από την ίδια κυβέρνηση που επέδειξε τέτοια περιφρόνηση για τη ζωή τους», είπε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση που είχε με την ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας.

19:23: Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε σήμερα ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από την χώρα, στον απόηχο των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε σχέση με την Ουκρανία.

19:10: Τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη Μαριούπολη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενη στοιχεία του αντιδημάρχου της πόλης. «Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σέρχι Ορλόφ. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό».

18:56: Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο διακρίνεται ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Σήμερα, η Ρωσία βομβάρδισε ένα νοσοκομείο Παίδων και ένα Μαιευτήριο στη Μαριούπολη», ήταν το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

18:48: Η Χερσώνα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, ωστόσο οι διαδηλώσεις Ουκρανών συνεχίζονται, με τους διαδηλωτές να βρίσκονται κατά πρόσωπο με τους Ρώσους στρατιώτες και τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Επίσης, όπως μεταφέρεται από ουκρανικά Μέσα, οι ρωσικές δυνάμεις «πήραν» υπό τον έλεγχό τους ένα κέντρο κράτησης στην Χερσώνα στο οποίο μετέφεραν πάνω από 400 πολίτες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

18:36: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών κυβερνητικών ισχυρισμών ότι ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης για βιολογικά όπλα. «Η αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το Κρεμλίνο είναι γενικά πολύ αμφίβολη και χαμηλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

18:21: Την αναστολή των προγραμματισμένων επενδύσεών της στη Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα η Philip Morris International Inc και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, η εν λόγω απόφαση συμπεριλαμβάνει κάθε νέο προϊοντικό λανσάρισμα και εμπορικές, αναπτυξιακές και κατασκευαστικές επενδύσεις της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η PMI έχει ενεργοποιήσει ήδη τα σχέδιά της για τη μείωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στη Ρωσία.

18:18: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ολαφ Σολτς συνομίλησαν σήμερα για «διπλωματικές προσπάθειες» αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών για την απομάκρυνση αμάχων, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «επιλογές σχετικά με πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες» και ο Ρώσος πρόεδρος «παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές μαχών».

18:11: Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες -- 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν-- αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «αρκετά μεγαλύτεροι».

18:02: Οι βουλευτές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν αργότερα σήμερα για ένα τεράστιο πακέτο σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και χορήγηση όπλων και πυρομαχικών. Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στο Κίεβο να προστατεύσει το ηλεκτρικό του δίκτυο, να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να εξοπλιστεί με αμυντικά όπλα.

17:47: Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγορεί τη Ρωσία ότι κρατάει 400.000 πολίτες «ομήρους» στη Μαριούπολη, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών της πόλης-λιμάνι στα νότια της χώρας παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων.

17:40: Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας παραδέχθηκε σήμερα ότι ορισμένοι στρατεύσιμοι συμμετείχαν στη σύγκρουση με την Ουκρανία, μετά τις πολλαπλές διαψεύσεις εκ μέρους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχαν σταλεί μόνο επαγγελματίες στρατιώτες και αξιωματικοί. Το υπουργείο ανέφερε ότι ορισμένοι από αυτούς, που υπηρετούσαν σε μονάδες ανεφοδιασμού, συνελήφθησαν από τον ουκρανικό στρατό.

17:35: Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι με αφορμή την επίθεση σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη: «Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος και θα αγνοεί τον τρόμο; Κλείστε τους ουρανούς τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε δύναμη αλλά φαίνεται έχετε χάσει την ανθρωπιά».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

17:27: Ενα μαιευτήριο στη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.

17:23: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί στην ήπειρό μας ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε παρέμβασή του στη Βουλή της Ρώμης. «Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα και αρραγής και η κοινή αυτή δράση πρέπει να διατηρηθεί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

17:17: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ στοχεύει να προσφέρει βοήθεια σε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Ουκρανούς με δωρεές τροφίμων, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

17:09: Η Ρωσία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις προμήθειες σιτηρών στις εγχώριες αρτοβιομηχανίες σε σχέση με τις εξαγωγές, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομίας, ενόψει των διεθνών κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

17:01: «Ο Πούτιν θα μας τεστάρει και ναι θα πρέπει να αντισταθούμε», ανέφερε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Υπογράμμισε ότι «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς που μάχονται για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, δίνοντας επίσης χρόνο για τις κυρώσεις και τα μέτρα απομόνωσης ώστε να λειτουργήσουν πλήρως. Aυτό από την πλευρά μας απαιτεί συνεχή προσπάθεια».

16:53: Κυβερνητικές πηγές: Αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν

16:47: Νέα ονόματα 160 Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προστίθενται στη «λίστα» των προσώπων και φορέων κατά των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις, λόγω της ρωσικής εισβολής.

16:40: Η Καγκελαρία με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μοναδικός στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει περισσότερες πηγές ενέργειας. Τέλος, η Αναλένα Μπέρμποκ αναμένεται να επισκεφθεί την Μολδαβία και την Σερβία.

16:31: Μπορέλ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τίμημα διότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακράς διάρκειας

16:24: Τη σημαία της πρώην ΕΣΣΔ φέρουν τεθωρακισμένα οχήματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που εισέβαλαν στην Ουκρανία. Βίντεο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δείχνει την πορεία τεθωρακισμένων οχημάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε ένα από τα BMP-2 βρίσκεται η σημαία των μπολσεβίκων.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

16:17: Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε Ρωσία και Λευκορωσία

16:12: Στην «αντεπίθεση» τα χρηματιστήρια: «Ράλι» στις ευρωαγορές και στην Αθήνα

16:05: Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο προσφέρει 10 εκατ. δολάρια στο Κίεβο

15:59: Φρενίτιδα στη Ρωσία για το κλείσιμο των McDonald's - Βάζουν αγγελίες και πωλούν μπέργκερ σε τριπλάσια τιμή

15:52: Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA), η οποία ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές για το πρόβλημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.

15:45: Συνολικά 457 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα

15:39: Μητσοτάκης στο Bloomberg: Προτείνω δραστική βραχυπρόθεσμη παρέμβαση στη δομή τιμολόγησης για το φυσικό αέριο

15:32: Μαρία Μπαρόνοβα: Καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραιτήθηκε από αρχισυντάκτρια του Russia Today

15:26: Νέο άλμα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στα 349,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την αυριανή μέρα

15:20: Επίσκεψη Σολτς στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Sabah

15:14: Κίεβο σε Μόσχα: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός για το Τσερνόμπιλ, ειδάλλως κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας

15:11: Περίπου 20.000 εθελοντές από 52 χώρες κατευθύνονται ή έφτασαν ήδη στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων. Όσο για τους Ουκρανούς που πήραν όπλα για να υπερασπιστούν τις πόλεις τους, περνούν τώρα εντατική εκπαίδευση για να μάθουν να τα χρησιμοποιούν.

15:03: «Εχουμε 1.207 θύματα από τον πόλεμο. Ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να προστατεύσει τους αμάχους. Λιώνουμε χιόνι για να πιούμε νερό», αναφέρει ο δήμαρχος Μαριούπολης.

14:55: Ο Θεόδωρος Λιόλιος Καθηγητής στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων μίλησε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για την πρόθεση της Πολωνίας να θέσεις στις ΗΠΑ τα MIG-29.

14:49: Jerusalem Post: Προχωρημένες οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας - «Το ρήγμα δεν είναι τόσο μεγάλο»

14:42: Η σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, στην πρώτη δημόσια δήλωσή της απευθύνθηκε στην παγκόσμια κοινότητα, μίλησε για τη φρίκη του πολέμου, και ευχαρίστησε για τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, καλώντας τις δυτικές χώρες να κηρύξουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

14:36: Ο Σεργκέι Πεσκόφ με δηλώσεις του αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στην Ρωσία.

14:32: Καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραιτήθηκε από αρχισυντάκτρια του Russia Today η Μαρία 

14:29: Λουκάσεβιτς: Οι κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας μπορεί να έχουν συνέπειες για τις ίδιες. Η γραμμή κυρώσεων των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες συνέπειες για τις οικονομίες των κρατών αυτών, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ.

14:24: Ελπίζω ότι η συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα να οδηγήσει σε μόνιμη λύση, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη

14:17: Για πρώτη φορά στην ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου μίλησε ξένος ηγέτης. Καταχειροκροτήθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη γενναιότητα των γυναικών και στους θανάτους των παιδιών από τα πυρά. 

14:14: Η κάμερα του OPEN βρέθηκε σε μυστική τοποθεσία όπου εκπαιδευτές δείχνουν σε γυναίκες πως να χρησιμοποιούν τα όπλα.

14:12: Επιμένει να εξοπλιστεί η Ουκρανία με τα πολωνικά Mig -29, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

14:09: Εχουμε καθυστερήσει 10 μέρες τους Ρώσους, αναφέρει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο

14:02: «Η λίστα των χωρών που δεν είναι φιλικές προς τη Ρωσία δεν είναι οριστική, μπορεί να αλλάξει», σχολίασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ

13:57: Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα τον «οικονομικό πόλεμο» που κηρύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ενός εμπάργκο στις αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, μεταξύ άλλων κυρώσεων.

13:51: Κινδυνεύουν οι ζωές μας στείλτε μας αεροπλάνα αναφέρει με νέο του μήνυμα ο Ουκρανός Πρόεδρος

13:44: Ηχούν και πάλι σειρήνες στο Κίεβο

13:41: «Θα πω ειλικρινά ότι οι προσδοκίες μου από τις διαπραγματεύσεις είναι συγκρατημένες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα εν όψει της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία

13:30: Παγκόσμια ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ - Φόβοι για διαρροή

13:22: Το Κρεμλίνο λέει, σύμφωνα με το AFP, ότι μια πολωνική προσφορά για παράδοση μαχητικών αεροσκαφών Mig-29 στην Ουκρανία μέσω αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «επικίνδυνο σενάριο»

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

13:09: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία

12:58: Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Εάν υπάρξει τουλάχιστον ένας πυροβολισμός στους διαδρόμους εκκένωσης, η ευθύνη θα είναι της Ρωσίας

12:50: Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ είναι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, αναφέρει η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

12:43: Οι αρχές της Τσετσενίας, μιλώντας στο ρωσικό RIA Novosti, διέψευσαν τις αναφορές για τον θάνατο στην Ουκρανία του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς τους, Σαρίπ Ντελιμκάνοφ

12:38: Συνεχίζεται η απομάκρυνση των αμάχων από τις περιοχές κοντά στο Κίεβο

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=316&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100001136434563%2Fvideos%2F658288668775848%2F&show_text=false&width=560&t=0

12:30: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η ουκρανική πλευρά προετοιμάζεται για τους επόμενους γύρους διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F261193979540710%2F&show_text=false&width=560&t=0

12:21: Πολεμικές προετοιμασίες από τους κατοίκους στην Οδησσό - Το οδοιπορικό του OPEN στην πόλη

12:10: Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους κατοίκους της Ευρώπης, να εξοικονομήσουν ενέργεια προκειμένου να μειωθεί η συνολική εξάρτηση στο αέριο από τη Ρωσία

11:58: Ζαχάροβα: Υπάρχει κίνδυνος πυρηνικών προκλήσεων από το Κίεβο, η καθιέρωση ελέγχου στους πυρηνικούς σταθμούς του Τσερνόμπιλ και του Ζαπορόζιε έγινε αποκλειστικά για την αποτροπή τέτοιων προκλήσεων

11:56: Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε μεταξύ άλλων με τον ΥΠΕΞ Ολλανδίας W.Hoekstra την κατάσταση στην Ουκρανία

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

11:53: Η Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες για τις κινήσεις τους, προσθέτοντας ότι έχει δει έγγραφα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους, ότι οι Αμερικανοί φυλάσσουν συστατικά βιολογικών όπλων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

11:48: Η Επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

11:40: «Η επιχείρηση της Ρωσίας δεν στοχεύει στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης στην Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι οι επόμενοι γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να κάνουν ένα πιο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» ανάφερε μεταξύ άλλων νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

11:30: Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις εναντίον «Ρώσων ολιγαρχών και μελών των οικογενειών τους», αποσυνδέοντας τρεις τράπεζες της Λευκορωσίας από τη SWIFT, ανέφερε η γαλλική προεδρία. Οι νέες κυρώσεις θα επηρεάσουν επίσης τον ναυτιλιακό τομέα, αναφέρει η έκθεση.

11:17: Ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό διαπιστώνονται ήδη στα ρωσικά φαρμακεία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία αναφέρει έλλειψη πρώτων υλών στην παρασκευή φαρμάκων

11:13: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρεί από τη Ρωσία η Coca Cola - Μεγαλώνει η λίστα των εταιρειών

10:58: Η Βρετανία κατάσχεσε ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε στον εναέριο χώρο της

10:50: Μετά την αποχώρηση της αλυσίδας McDonalds από τη Ρωσία, πολλοί είναι αυτοί που έβγαλαν σε δημοπρασία μέσω σχετικών ιστοσελίδων, προϊόντα της εταιρίας όπως οι σάλτσες της!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

10:43: Οι σκανδιναβικές χώρες και η ΕΕ αναστέλλουν τη συνεργασία με τη Ρωσία στην ευρωαρκτική περιοχή της Θάλασσας του Μπάρεντς

10:35: Η βρετανική εταιρεία πώλησης παιδικών ειδών Mothercare σταματά τις δραστηριότητες στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και της αποστολής προϊόντων, αναφέρει το Reuters

10:28: Η Ουκρανία καλεί τη Ρωσία να τηρήσει τη συμφωνία και να μην πυροβολήσει κατά την εκκένωση του πληθυσμού

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

10:10: Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που ανακοίνωσε η Iryna Vereshchuk πως συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία: 

  • Ενερχοντάρ προς Ζαπορίζια
  • Σούμι προς Πολτάβα
  • Μαριούπολη προς Ζαπορίζια
  • Βολνοβάκα - Κρασνοαρμέισκ
  • Ιζιούμ – Λοζοβάγια
  • Βόρζελ, Μπούχα, Μποροντιάνκα, Ιρπίν, Γκόστομελ προς Κίεβο

10:03: «Αργήσατε. Η Γερμανία έχει κάνει μια σειρά από δύσκολα βήματα, αλλά με τραγική καθυστέρηση. Αθώοι Ουκρανοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν. Πρέπει να ληφθούν περισσότερες αποφάσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του στη Die Welt ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, που ζήτησε στρατιωτική ενίσχυση για τη χώρα του.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

09:52: Επιβεβαίωση Reader για την επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις τιμές φυσικού αερίου - Σχέδιο 6 σημείων

09:50: Με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (8/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 457 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 163 ανήλικοι. Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 342
  • Από Ευζώνους: 28
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 23
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 64.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 5.878 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.853 ανήλικοι.

09:48: Συνεχίζεται από τις 9 το πρωί η εκκένωση της πόλης Σούμι, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν έξι διαδρομές που λειτουργούν ως ανθρωπιστικοί διάδρομοι (περίχωρα Κιέβου, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ζαπορίζια)

09:42: Οι απώλειες των Ρώσων μετά από 13 ημέρες πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ουκρανική κυβέρνηση

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

09:40: Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που -όπως υποστηρίζει- αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση μέσα στον Μάρτιο εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς

09:38: Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου

09:36: Ιστορικό υψηλό την ισοτιμία του Ευρώ με το ρούβλι καθώς ανέβηκε στα 127,4 ρούβλια

09:32: Ανακοίνωση των Ουκρανών αναφέρει πως ο Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Ζαπορίζια στο Ενερχοντάρ για την απομάκρυνση του πληθυσμού.

09:25: «Η εκκένωση από το Σούμι θα συνεχιστεί σήμερα, 9 Μαρτίου. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα είναι ανοιχτός από τις 9:00 έως τις 21:00. Λεωφορεία θα συμμετάσχουν στην εκκένωση και ιδιωτικά αυτοκίνητα μπορούν επίσης να μετακινηθούν στη συνοδεία», είπε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Κίριλο Τιμοσένκο

09:11: Σύμφωνα με τους Ρώσους, που ελέγχουν πλέον την περιοχή, τα επίπεδα ακτινοβολίας στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, είναι φυσιολογικά και παρακολουθούνται από τους ειδικούς του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας

09:08: Στην πρωινή ενημέρωση από το Υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας δεν υπήρξε καμία αναφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

09:00: Η Heineken ανακοίνωσε πως αναστέλλει την παραγωγή και την πώληση μπύρας στη Ρωσία

08:51: «Υπάρχουν όλες οι συνθήκες αν καταλάβει την Οδησσό να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Οι χώρες της Βαλτικής ανησυχούν, μήπως πάει προς την πλευρά τους. Το μόνο φρένο που μπορεί να μπει αυτή τη στιγμή είναι οι ειρηνευτικές διαδικασίες» σχολίασε μεταξύ άλλων ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος στο MEGA.

08:40: Το πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι χειρότερο από την κρίση χρέους του 1998 αναφέρει το Bloomberg

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

08:33: Το CERN σταματά τη συνεργασία με τη Ρωσία – Σε κίνδυνο και διλήμματα και άλλα διεθνή επιστημονικά προγράμματα με ρωσική συμμετοχή

08:22: Όπως αναφέρουν οι Αρχές του Χάρκοβο, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε υποδομές και κατοικίες

08:15: Σύμφωνα με τους Ρώσους κάθε μία από τις πέντε πόλεις (Κίεβο, Χάρκοβο, Σούμι, Τσερνίγκοφ, Μαριούπολη) θα έχουν από δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ο ένας θα οδηγεί σε άλλο σημείο της Ουκρανίας και ο άλλος σε ρωσικά εδάφη. Ακόμη δεν υπάρχει απάντηση από τους Οκρανούς.

07:55: Νέες δορυφορικές εικόνες της maxar που δημοσιεύει το Sky News δείχνουν κομβόι έξω από το Κίεβο να έχει σταματήσει προ της κατεστραμένη γέφυρας στο Ιρπίν

07:32: Σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει στην Τουρκία για το φόρουμ της Αττάλειας, όπου έχει προγραμματιστεί να επικοινωνήσει με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Κουλέμπα ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών

07:25: Αναστέλλεται για 6 μήνες η πώληση ξένων νομισμάτων στη Ρωσία - Ουρές τα ξημερώματα σε ATM

07:14: Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, η απαγόρευση των αμερικανικών εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία δεν ισχύει για το ουράνιο

07:05: Η πάνω φωτογραφία τραβήχθηκε τον Φεβρουάριο. Η κάτω πριν από λίγες ημέρες και δείχνει πως έχει «νεκρώσει» ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας λόγω του πολέμου

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

06:55: Νέο συναγερμός στο Τσέρνιγκοφ, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, καλεί τους κατοίκους να πάνε στα καταφύγια

06:45: Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν για εκρήξεις στο Κίεβο

06:37: Το ΔΝΤ θα εξετάσει σήμερα τη διάθεση επιπλέον 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

06:25Το κύμα ακρίβειας σε καύσιμα και προϊόντα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης 9 Μαρτίου

06:16: Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Yevgeny Yenin είπε ότι οι ξένοι εθελοντές που πήγαν να πολεμήσουν για την Ουκρανία ενδέχεται στο μέλλον να λάβουν υπηκοότητα.

06:07: Σειρήνες ακούγονται σε Κίεβο, Ζίτομιρ, Τσέρνιγκοφ και Βασίλκοβι

05:37: Όποιο ρωσικό αεροσκάφος εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Βρετανίας θα διαπράττει «ποινικό αδίκημα» και θα κατάσχεται τονισε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας!

05:19: Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

05:10: Ο αριθμός των νεκρών αμάχων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έφτασε τους 474, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Άλλοι 861 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με τον οργανισμό οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα πολύ υψηλότεροι καθώς οι αναφορές για εκατοντάδες θύματα που είναι υπό πολιορκία δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

05:00: Αξιωματούχος της ουκρανικής αστυνομίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο την Τρίτη. Σε ανάρτηση στο Facebook, ο Σεργκέι Μπολβίνοφ είπε ότι συνολικά 170 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, έχουν σκοτωθεί στην υπό πολιορκία πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

04:53: Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, ο Κοΐτσι Χαγκιούντα, δήλωσε ότι το Τόκιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη συμμετοχή του στα «έργα της Σαχαλίνης» εάν αυτό θα συνέβαλε να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

04:39: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στην πόλη Σούμι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

04:27: Αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων στη Ρωσία ως την 9η Σεπτεμβρίου. Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού». Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα θα περιοριστεί στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ και το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας

04:13: Πρώτες εικόνες από τη διαδικασία εκκένωσης της περιοχής Σούμι η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

03:55: Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που άνοιξε προκειμένου να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την Σούμι άμαχοι, άρχισε να αποδίδει καρπούς καθώς 22 λεωφορεία γεμάτα ανθρώπους έφτασαν στην πόλη Πολτάβα – Δεύτερη οχηματοπομπή με 39 λεωφορεία είναι ήδη καθ' οδό.

03:29: Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Irakly Okruashvili έφτασε στην Ουκρανία, μαζί με άλλους Γεωργιανούς εθελοντές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, προκειμένου να συμμετάσχει στις μάχες κατά του ρωσικό στρατού! 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

03:16: Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο αποκάλυψε πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε 61 νοσοκομεία στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε παράθυρα, τοίχους και ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrayinska Pravda.

03:10: Η Ουκρανία ενημέρωσε τον ΟΗΕ για τον επαναπατρισμό των 250 ουκρανών κυανόκρανων που είναι ανεπτυγμένοι στη ΛΔ Κονγκό προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα της ώρας έναντι της ρωσικής εισβολής.

02:16: Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν στις συνομιλίες τους με την Πολωνία για το ζήτημα αυτό, έκρινε ότι η πρόταση της Βαρσοβίας να θέσει στη διάθεση της Ουάσινγκτον όλα τα μαχητικά MiG-29 που έχει στον στόλο της ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία «δεν είναι βιώσιμη».

02:05: Νέο μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο οποίο επαινεί το «ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο» του Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την απόφασή του σχετικά με την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, αποκαλώντας την απόφαση «ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολύ απλό: κάθε δεκάρα που καταβάλλεται στη Ρωσία μετατρέπεται σε σφαίρες και βλήματα που στοχεύουνάλλα κυρίαρχα κράτη», είπε.

01:44: Την ανησυχία της πως ένας από τους στόχους της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι να καταλάβει δομές έρευνας για βιολογικά όπλα, εξέφρασε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ

01:28: Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, είπε πως ο Nord Stream 2 που σταμάτησε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «τώρα νεκρός. Είναι ένα κομμάτι μετάλλου στον βυθό της θάλασσας. Δεν νομίζω ότι θα αναβιώσει ποτέ».

01:12: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk δήλωσε ότι 5.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1.700 ξένων φοιτητών, απομακρύνθηκαν από την ανατολική πόλη Σούμι.

01:00: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την οικονομία της Ρωσίας σε «C» γεγονός που αντανακλά την άποψη του ότι επίκειται μια κρατική χρεοκοπία.

00:39: Στο Λβιβ συνταρακτικές είναι οι εικόνες από τις κηδείες των ουκρανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες με τον ρωσικό στρατό.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

00:23: Για μια ακόμα ημέρα, και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, έκλεισαν στο «κόκκινο», καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.

00:14: Coca-Cola και PepsiCo ανακοίνωσαν και επίσημα πως αναστέλλουν τις πωλήσεις αναψυκτικών στη Ρωσία.

00:02: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, η Μόσχα έχει στείλει την τελική της πρόταση στο Κίεβο, με την ισραηλινή εφημερίδα να αναφέρει πως η Ουκρανία δεν έχει και πολλά περιθώρια για να αρνηθεί τις ρωσικές προτάσεις. Παράλληλα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα αναφέρθηκε στην συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζοντας ότι το να συζητάς δεν σημαίνει ότι υποχωρείς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA