Μενού
  • Α-
  • Α+

To project Twitter 2.0 του Ελον Μασκ είναι σαφές: φέρει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για την πλατφόρμα, αλλά με τον πάντα «ιδιαίτερο» τρόπο του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη (και) της Tesla. Τι έχει συμβεί σε αυτές τις 30+ ημέρες του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πλατφόρμας; Στις 4 Απριλίου 2022, η αγορά της τεχνολογίας αναστατώνεται όταν γίνεται γνωστό πως ο Ελον Μασκ έχει κάνει πρόταση εξαγοράς του Twitter, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας που το διαχειρίζεται. Λίγο αργότερα, επανέρχεται με πρόταση απόκτησης του 100% των μετοχών και σε ακόμη υψηλότερη τιμή, ωστόσο τα πράγματα δεν πάνε όπως ήταν προγραμματισμένα, οι δύο πλευρές φτάνουν σχεδόν και πριν την οριστική ρήξη, αλλά ο... γάμος επιβεβαιώνεται τελικά λίγο πριν οι δύο πλευρές καταλήξουν στα δικαστήρια, στις 27 Οκτωβρίου 2022.

Η μεγάλη έξοδος

Η πρώτη ημέρα του Μασκ στο Twitter δεν είναι απλά ταραχώδης, αλλά κάνει όλη την αγορά να τη συζητά. Μάλιστα, μια μέρα πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ο ίδιος κάνει είσοδο στο κτήριο των κεντρικών γραφείων κρατώντας έναν νιπτήρα στα χέρια και κάνοντας και ένα σχετικό λογοπαίγνιο.


Τα πρώτα του βήματα είναι να μειώσει δραματικά το προσωπικό, ξεκινώντας αρχικά από τους πιο υψηλόβαθμους. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα απολύει σχεδόν όλη την -έως τότε- κεφαλή της εταιρείας, όπως τον προηγούμενο CEO Παραγκ Αγκραουάλ, τον CFO Νεντ Σιγκάλ και την επικεφαλής σε θέματα πολιτικής Βιγιάγια Γκάντ. Λίγες μέρες μετά -και συγκεκριμένα στις 4 Νοεμβρίου- ο Μασκ ανοίγει την πόρτα της εξόδου και ειδοποιεί τους εργαζομένους πως θα προχωρήσει σε μαζικές αλλαγές. Στις 9 το πρωί, οι υπάλληλοι λαμβάνουν ένα σχετικό μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο  που τους ενημερώνει αν θα συνεχίσουν ή θα αποχωρήσουν από την εταιρεία. Υπολογίζεται ότι ο Μασκ οδήγησε εκτός Twitter σχεδόν το μισό προσωπικό της πλατφόρμας μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι πρώτες σημαντικές αντιδράσεις

Η αναστάτωση που προκαλείται στην αγορά είναι άνευ προηγουμένου. Μεγάλες πολυεθνικές όπως οι General Motors, Volkswagen, Audi και Pfizer «παγώνουν» ως αντίδραση τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, με τον ίδιο να αντιδρά λέγοντας απλά ότι όλο αυτό έγινε μετά από πιέσεις ακτιβιστών.

Αντίδραση υπήρξε μέχρι και από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο, αλλά και από τον ΟΗΕ, ο οποίος μέσω του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσω ανοιχτής επιστολής.

Οι fake λογαριασμοί και το χάος με το Twitter Blue

Ένα από τα ζητήματα που ανέφερε ο Μασκ ότι δημιούργησαν εντάσεις από την ημέρα που έκανε πρόταση εξαγοράς μέχρι και το κλείσιμο του deal είναι τα fake accounts, τα οποία και είχε αναφέρει ότι είναι υπερβολικά πολλά. Έτσι, στις 7 Νοεμβρίου ο ίδιος ανακοινώνει μέσω του λογαριασμού του πως η ανοχή στα accounts... παρωδία θα τελειώσει, αν τα ίδια δεν σημειώνουν στο βιογραφικό ότι λειτουργούν με αυτήν την μορφή και προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες.

Στο πλαίσιο αυτό είχε προγραμματιστεί και να λανσαριστεί εκ νέου το Twitter Blue, το συνδρομητικό πακέτο του Twitter που ενώ στην προηγούμενη μορφή του θα προσέφερε μερικά προνόμια, στην εποχή του Μασκ θα έδινε και το σχετικό μπλε εικονίδιο-επιβεβαίωσης αυθεντικότητας που έχουν οι διάσημοι χρήστες. Η κατάσταση, ωστόσο, ξέφυγε, αφού λογαριασμοί-παρωδία με usernames κοντά στα αυθεντικά πλήρωσαν τη συνδρομή και κατάφεραν μέσα στις πρώτες ώρες εφαρμογής του μέτρου να δημιουργήσουν ένα χάος άνευ προηγουμένου. Ο Μασκ και η ομάδα του αποφάσισαν άμεσα αναστολή της λειτουργίας του Twitter Blue με την υφιστάμενη μορφή, «πάγωσαν» τις εγγραφές στο πρόγραμμα και αποφάσισαν να πάνε το λανσάρισμα μερικές εβδομάδες αργότερα.

Η απειλή χρεοκοπίας

H κατάσταση στο εσωτερικό του Twitter παρέμεινε για αρκετές ημέρες έκρυθμη και μάλιστα στις 10 Νοεμβρίου, ο Μασκ έφερε στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του Twitter. Κάτι τέτοιο σημείωσε σε ομιλία του προς τους εργαζομένους, καθώς η οικονομική κατάσταση της Twitter Inc. παρέμενε ασταθής ακόμη και δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της. Την ίδια στιγμή, μερικά ακόμη κορυφαία στελέχη απομακρύνθηκαν από τη θέση τους ή και παραιτήθηκαν και η Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου των ΗΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα όσα συνέβαιναν και κατέκλυσαν το διαδίκτυο.

Και νέο κύμα απολύσεων

Αν και οι απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων είχαν ολοκληρωθεί, ο Μασκ επανήλθε στις 14 Νοεμβρίου, τερματίζοντας τη συνεργασία της εταιρείας του με πάνω από 5.000 εξωτερικούς συνεργάτες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σχεδόν 5 χιλιάδες άνθρωποι που δούλευαν με σύμβαση για το Twitter έλαβαν μέσα στο Σαββατοκύριακο mail πως η συνεργασία τους ολοκληρώνεται και μάλιστα έχασαν άμεσα πρόσβαση στα mails τους και στα εσωτερικά εργαλεία επικοινωνίας. Το τέλος των απολύσεων έφτασε στις 22 Νοεμβρίου, όταν και ο Μασκ έκανε το... τελικό ξεκαθάρισμα στελεχών και ενημέρωσε τους υπαλλήλους πως πλέον προχωράει σε ενισχυτικές κινήσεις με άτομα της επιλογής του.

Οι απώλειες επωνύμων και η άρνηση του Τραμπ

O Μασκ δεν διατηρεί και ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τους διάσημους και μάλιστα αρκετοί αντέδρασαν στη νέα εποχή του Twitter. Η πιο χαρακτηριστική αποχώρηση ήταν αυτή του Τζιμ Κάρεϊ, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του με ένα αλληγορικό video animation που ανέβασε. Παρόμοια κινήθηκαν και άλλες διασημότητες, όπως οι Τόνι Μπράξτον, Γούπι Γκόλντμπεργκ και Τσέλσι Σάλενμπεργκερ. Αν και πολλοί θεωρούσαν βέβαιη την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ (λόγω της εκτίμηση που τρέφει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ για τον Μασκ), η προσέγγιση φαίνεται να έγινε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Πέραν όλων των άλλων, ο Τραμπ έφτιαξε από τη στιγμή που έγινε ban από το Twitter τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και έχει ρίξει εκεί όλη την προσοχή του.

Η κόντρα με την Apple

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ίλον Μασκ αποφασίζει να ανοίξει πόλεμο με την Apple με ένα βασικό πρόβλημα επί της ουσίας, αλλά ένα δεύτερο ως όχημα αυτής της κίνησης. Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Twitter έχει εκφραστεί στο παρελθόν αρκετά αρνητικά για το ποσοστό 30% που κρατάει η Apple από κάθε αγορά που γίνεται μέσα από το οικοσύστημα των συσκευών της και ενόψει λανσαρίσματος του συνδρομητικού πακέτου Twitter Blue, ίσως το timing να μην ήταν τυχαίο. Ο ίδιος ξεκίνησε μια μεγάλη σειρά αναρτήσεων κατά της Apple (χρησιμοποιώντας ακόμη και videos που κατέκριναν την μονοπωλιακή τακτική της στις online συναλλαγές σε iPhone, iPad και Mac), ενώ έκανε και αναφορές πως η αμερικανική εταιρεία θέλει να θέσει εκτός App Store την εφαρμογή του Twitter. Δεν δίστασε, δε, να κάνει και mention τον Τιμ Κουκ, CEO της Apple, για μία φημολογούμενη διακοπή διαφημιστικής προβολής της εταιρείας του στην πλατφόρμα. Ο Κουκ κάλεσε τον Μασκ μετά από μερικές ώρες στα γραφεία της Apple, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, συζήτησαν και όπως φαίνεται κατέληξαν σε συμφωνία. Ο ίδιος ο Μασκ, δε, αποκάλυψε στο σχετικό tweet του πως οι φόβοι του για απομάκρυνση της εφαρμογής από το Apple App Store ήταν αβάσιμοι.

Οι επόμενες μέρες

Φαίνεται πως οι τελευταίες ημέρες κυλούν πιο ήρεμα στο εσωτερικό της εταιρείας. Οι υπάλληλοι που έχουν μείνει έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι τα ωράρια είναι πιο «σκληρά» και πως ο νέος ιδιοκτήτης είναι μόνιμα με το ένα μάτι στις επιδόσεις τους, οι διαφημιστές δείχνουν να έχουν μαλακώσει τη στάση τους και όλοι περιμένουμε με αγωνία το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ Μασκ-Twitter. Όπως έχει δείξει ο πρώτος μήνας, κάθε ώρα που περνάει στο Twitter μπορεί να βγάλει και μια είδηση...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA