Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ρωσία ανακοίνωσε την εισβολή στην Ουκρανία με πρόσχημα την προστασία που ζήτησαν οι περιοχές στο Ντονμπάς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει λόγο για επιχείρηση με στόχο να «προστατεύσει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου». Σε κατάσταση πολέμου έχει κηρύξει όλη τη χώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έχει επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο και έχει κλείσει για λόγους ασφαλείας τον εναέριο χώρο για τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας. 

Δείτε LIVE εικόνα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Δείτε LIVE εικόνα από το Κίεβο

23:50 - Πλήρης υπεροχή της Ρωσίας στον αέρα - Θέμα ωρών να «πέσει» το Κίεβο

Μόλις μέσα σε μερικές ώρες η Ρωσία κατάφερε να ισοπεδώσει την ουκρανική αεράμυνα, να προχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας και να βρίσκεται πλέον μια «ανάσα» από το Κίεβο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στέλεχος των μυστικών δυτικών υπηρεσιών. Ολα αυτά την ώρα που τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως είναι «θέμα ωρών» να πέσει το Κίεβο στον πλήρη έλεγχο των Ρώσων.

23:45 - «Ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη»

Δήλωση σοκ από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος προειδοποίησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως «πρέπει να καταλάβει, όταν απειλεί με πυρηνικά όπλα, ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

23:25 - Και ο Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής

Το παρών στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έδωσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

23:20 - Από το ποδόσφαιρο μέχρι τη Formula 1. Μεγάλο πλήγμα στον αθλητισμό της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταδικάστηκε σήμερα από σύσσωμη την αθλητική κοινότητα, με τη χώρα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να βρίσκεται ενώπιον της απώλειας φιλοξενίας του τελικού του Champions League, ενώ οι πιλότοι της Formula 1 υπογράμμισαν ότι θα ήταν «λάθος» να αγωνιστούν εκεί εφέτος. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

23:05 - Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε «εξαντλητικές εξηγήσεις» στον Γάλλο ομόλογό του για την εισβολή στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει η ρωσική προεδρία, Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή. 

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Πούτιν, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ότι με τις ενέργειές του εκτέθηκε σε «τεράστιες κυρώσεις», σύμφωνα με το Ελιζέ.

23:00 - Οι ΗΠΑ απελαύνουν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές να περάσουν χωρίς απάντηση», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

22:40 - Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, ενώ σχεδόν 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών. «Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός», είπε στο Reuters.

22:30 - Μουσείο Αουσβιτς: «Αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα κριθεί από την Ιστορία»

Για το μουσείο του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου Αουσβιτς-Μπίρκεναου, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι μια «πράξη βαρβαρότητας» που «θα κριθεί από την Ιστορία», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα κριθεί από την Ιστορία, και οι δράστες της -- πρέπει να ελπίζουμε -- επίσης από το Διεθνές Δικαστήριο», αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter. «Καθώς στεκόμαστε στον χώρο του μνημείου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, είναι αδύνατο να παρακολουθούμε σιωπηλά όταν, για άλλη μια φορά -- μόνο εξαιτίας μιας παράλογης ψευδο-αυτοκρατορικής μεγαλομανίας -- σκοτώνονται άνθρωποι», έγραψαν οι υπεύθυνοι του μουσείου εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην «ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ουκρανία, καθώς και σε όλους τους Ρώσους που έχουν το θάρρος να αντιταχθούν σε αυτόν τον πόλεμο».

Το μουσείο υπογράμμισε επίσης ότι ήρθε η ώρα που «ο ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος πρέπει να δείξει αν έχει μάθει το μάθημα της παθητικότητας της δεκαετίας του 1930». «Είναι σαφές σήμερα ότι κάθε ένδειξη αδιαφορίας είναι ένδειξη συνενοχής», αναφέρει.

22:25 - Το κείμενο συμπερασμάτων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής

Μόλις 15 λεπτά μετά την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter το κείμενο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν εχει καμία θεση στον 21ο αιώνα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

22:20 - Το Κίεβο ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να συζητηθεί η ρωσική επιθετικότητα

Η Ουκρανία ζήτησε απόψε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της «ρωσικής επιθετικότητας», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Αργεντίνο Φεντερίκο Βιγιέγκας, η πρέσβειρα της Ουκρανίας Γεβχενία Φιλιπένκο ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση «το συντομότερο δυνατόν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι συντάσσεται με το αίτημα του Κιέβου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα συναντηθεί και θα συζητήσει το αίτημα με τα 47 μέλη του. Απαιτείται απλή πλειοψηφία προκειμένου να διεξαχθεί η κατεπείγουσα συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου, διάρκειας ενός μήνα, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Γενεύη. Στη σύνοδο αυτή πρόκειται να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

22:00 - Τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας να κάνει λόγο για 57 νεκρούς και 169 τραυματίες σε όλη τη χώρα, την πρώτη ημέρα της πολεμικής σύρραξης. Μόνο στην Χερσώνα, οι Αρχές, αργά απόψε, ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν. Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν εδάφη, η Δύση επιβάλλει κυρώσεις, την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

21:50 - «Φοβόμαστε – Μην τους αφήσετε να μας καταστρέψουν»

Φόβος στην ουκρανική επικράτεια μετά τη ρωσική εισβολή - Η Αθηνά Χατζίνοβα από την Μαριούπολη και ο Τάσος Τσιάμης από το Κίεβο μιλούν στο Reader για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

21:35 - Πτώση ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους – Νεκροί όλοι οι επιβάτες

Ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου An-26 συνετρίβη στην περιοχή Βορονές της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των μελών του πληρώματος. Παράλληλα αναφέρεται ότι η πτώση του αεροσκάφους πιθανόν να οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Νωρίτερα, πάντως, ουκρανικά μέσα ανέφεραν πως καταρρίφθηκε ρωσικό αεροσκάφος An-26, κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς.

21:15 - Μητσοτάκης στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής: Σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία - Μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις που έρχονται στην ενέργεια

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε ενδεχόμενες αυξήσεις των τιμών ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

21:05 - Μπόρις Τζόνσον σε Ζελένσκι: Πήγαινε σε ένα ασφαλές μέρος

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι «ίσως χρειάζεται να βρει ένα ασφαλές μέρος για τον ίδιο και το υπουργικό συμβούλιο», προσθέτοντας πως η Βρετανία θα στηρίξει την εξόριστη κυβέρνηση.

20:55 - «Ηχηρή» απάντηση του Μπάιντεν σε Πούτιν

«Οι δυνάμεις μας δεν έχουν εμπλακεί και δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της ελίτ της χώρας «παγώνοντας» σειρά περιουσιακών στοιχείων και αποκλείοντας εταιρείες από νέες τεχνολογίες. Επισήμανε πως θα είναι αδύνατη πλέον η στήριξη του στρατού από τη Μόσχα και τόνισε πως οι ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισ. δολάρια θα επηρεαστούν. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

20:45 - Ξεκίνησε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν

«Σήμερα ανακοινώνω νέες κυρώσεις και νέους περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας», είπε λέγοντας πως θα εμποδίσουν την Ρωσία να αναχρηματοδοτεί την ρωσική οικονομία.

20:30 - Ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα. Η Μόσχα έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεση, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

20:25 -  «Δεν μπορούμε να φύγουμε - Βοηθήστε μας»

Διάσημοι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές των Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντιναμό Κιέβου μαζί με τις οικογένειές τους στέλνουν βίντεο - μήνυμα στην κυβέρνηση της Βραζιλίας: «Βοήθεια, καταφύγαμε τρέχοντας με τα παιδιά μας». Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

20:20 - Αθήνα προς πλοία: Αποφύγετε τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Επείγουσα σύσταση προς όλα τα ελληνικά πλοία να απομακρυνθούν άμεσα και να μην προσεγγίζουν στα λιμάνια και τα αγκυροβόλια καθώς και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

20:15 - Βαριές κυρώσεις στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος πάνω από 100 προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. «Συνολικά, θα επιβάλουμε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος περισσότερων από 100 νέων οντοτήτων και προσώπων πέραν των εκατοντάδων άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε ο Τζόνσον σε βουλευτές.

«Αυτό περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν. Επιπλέον, απαγορεύουμε την Aeroflot από τη Βρετανία». Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

20:00 - Στις 20:30 το διάγγελμα Μπάιντεν

Για τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) μετατέθηκε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις του Μπάιντεν, οι πρώτες αφότου ξεκίνησαν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα.

19:45 - «Επεσε» το Τσερνόμπιλ στα χέρια των Ρώσων

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

19:30 - Το ρωσικό σχέδιο επίθεσης προβλέπει την περικύκλωση του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά

Τα στρατιωτικά πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων, ώστε να περικυκλωθεί ο ουκρανικός στρατός που έχει συγκεντρωθεί στα ανατολικά της χώρας, δηλώνουν εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρόκειται για μια επίθεση που στοχεύει όλο το ουκρανικό έδαφος», σχολίασε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

19:10 - ΗΠΑ: Στόχος του Πούτιν να εγκαταστήσει φιλορωσικό καθεστώς στην Ουκρανία

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάστασή της με ένα φιλορωσικό καθεστώς, υποστήριξε σήμερα ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος. Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση, με περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχοθετώντας, όπως είπε η πηγή αυτή, κατά κύριο λόγο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Η αρχική φάση επικεντρώνεται, όπως είπε, σε πόλεις-κλειδιά και το Πεντάγωνο αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

19:00 - G7: Ο Πούτιν έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της Ιστορίας

Σε ισχυρή δήλωση καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχώρησαν με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες της G7 που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της Ιστορίας». Η κρίση είναι μια «σοβαρή απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, με προεκτάσεις πολύ πέρα από την Ευρώπη», δήλωσαν οι ηγέτες της G7, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν «έθεσε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Η δήλωση αναφέρει: «Καταδικάζουμε τον Πρόεδρο Πούτιν για τη συνεχή άρνησή του να συμμετάσχει σε μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες προσφορές μας. Είμαστε ενωμένοι με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κρατών μελών τους, καθώς και της Ουκρανίας και παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

18:50 - Κρεμλίνο: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με το Κίεβο τους όρους παράδοσης

Έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα, λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.

18:45 - Στα χέρια των Ρώσων ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν. Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου. Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

18:30 - Πόσα ελληνικά πλοία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα - Συναγερμός στο υπουργείο Ναυτιλίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται 8 πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας. Διαβάστε ΕΔΩ τι ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

18:20 - Δραματική έκκληση Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών στην Ουκρανία: «Βοηθήστε μας να φύγουμε»

Εκκληση στην κυβέρνηση της χώρας τους, να τους βοηθήσει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, απευθύνουν Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές, μέσω ενός βίντεο που ανέβασε στο Instagram ο αμυντικός της Σαχτάρ Ντόνετσκ Μάρλον, λίγες ώρες μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Σε αυτό, εμφανίζονται παίκτες όπως ο Νταβίντ Νέρες, που πρόσφατα πήρε μεταγραφή από τον Αγιαξ στη Σαχτάρ, αλλά και ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου, που έχουν συγκεντρωθεί μαζί με τις οικογένειές τους σε ξενοδοχείου του Κιέβου.

18:05 - Αντιδράσεις στη Λευκορωσία για την «αβάντα» στον Πούτιν – Κατηγορούν τον Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία»

Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία» γιατί «βοήθησε» τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία. «Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του καθεστώτος Λουκασένκο, εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των ουκρανικών πόλεων. Τα πλήγματα αυτά επίσης εξαπολύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Λιθουανίας στο Παρίσι. «Αυτό καθιστά τη Λευκορωσία επιτιθέμενο κράτος» και «μια από τις πλευρές αυτής της ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε.

17:55 - «Νευρική κρίση» στο Χρηματιστήριο λόγω του πολέμου: Μεγάλη πτώση 6,42% στον Γενικό Δείκτη

Ηχρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε κάτω και από τα επίπεδα των 890 μονάδων με πτώση 6,42% ενώ εξανεμίστηκαν τα κέρδη από τις αρχές του έτους. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

17:45 - «Νιώθουμε ντροπή»: Ρωσική εφημερίδα καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, o διευθυντής της οποίας Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, κυκλοφόρησε σήμερα και στα ουκρανικά ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ενώ ο διευθυντής της απηύθυνε το δικό του μήνυμα που έχει ως εξής: «Όλοι μας σήμερα από νωρίς συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία μας . Είμαστε θλιμμένοι. Η χώρα μας με εντολή του προέδρου Πούτιν άρχισε πόλεμο με την Ουκρανία. Και δεν υπάρχει κανείς να σταματήσει τον πόλεμο. Γι' αυτόν τον λόγο μαζί με την θλίψη, εμείς και εγώ νιώθουμε ντροπή.

Στα χέρια του, ο αρχιστράτηγος, σαν ένα ακριβό μπρελόκ αυτοκινήτου, περιστρέφει το "πυρηνικό κουμπί". Είναι το επόμενο βήμα μιας πυρηνικής ομοβροντία; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ερμηνεύσει κανείς τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα όπλο αντιποίνων. Όμως αυτό το φύλλο της Novaya Gazeta θα το εκδώσουμε σε δύο γλώσσες, στην ουκρανική και την ρωσική. Επειδή δεν θεωρούμε την Ουκρανία εχθρό, και την ουκρανική γλώσσα, γλώσσα του εχθρού. Και ποτέ δεν θα την θεωρήσουμε. Και κάτι τελευταίο. Μόνο το αντιπολεμικό κίνημα των Ρώσων μπορεί να σώσει την ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη».

17:40 - «Τμήμα της Χερσώνας δεν είναι πια υπό ουκρανικό έλεγχο»

Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

17:35 - Η Ρωσία «χάνει» τον τελικό του Champions League

H UEFA αποφάσισε να μην διεξαχθεί ο τελικός του Champions League στην Αγία Πετρούπολη, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Associated Press. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

17:30 - Σφυροκοπείται το Κίεβο, βομβαρδίστηκε πολυκατοικία στην Μαριούπολη

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει από τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε πως τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του ουκρανικού εδάφους από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

17:25 - Στις 19:30 (ώρα Ελλάδος) διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα στις 12.30 ώρα Ουάσινγκτον (19.30 ώρα Ελλάδας) στον αμερικανικό λαό για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στην εξέλιξη αυτή. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.

17:20 - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

17:15 - Ζελένσκι: «Δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα είμαι ζωντανός»

Συγκλονίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα είμαι ζωντανός, φοβάμαι για την χώρα μου». Αυτά ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

16:50 - Χτυπήθηκε από οβίδα τουρκικό πλοίο

Οπως μεταδίδουν διεθνή Μέσα, χτύπημα από οβίδα δέχτηκε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Με βάση τις πληροφορίες που διαρρέουν, το πλοίο Yasa Jupiter με σημαία των Νήσων Μάρσαλ χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ αναχωρούσε από την Οδησσό και κατευθυνόταν προς τη Ρουμανία. Το πλοίο υπέστη ζημιές, ωστόσο δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

16:45 - Δραματικές οι στιγμές στο Κίεβο

Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο, με το κτίριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών να έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Κίεβο αποφάσισε οι σταθμοί του μετρό στις περισσότερες πόλεις να μετατραπούν σε καταφύγια, έτσι ώστε να προστατευθούν οι πολίτες απο τους βομβαρδισμούς των ρωσικών μαχητικών. Κατάληψη αεροδρομίου από αερομεταφερόμενη μονάδα του στρατού της Ρωσίας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 16:30 - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα «ένα ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σε ομιλία που εκφώνησε από την έδρα της προεδρίας και η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Απορρίπτουμε αυτή την απαράδεκτη επιχείρηση», συνέχισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του να διευθετηθούν τα προβλήματα «μέσω του διαλόγου».

16:25 - Για «απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι βάρβαρο και το καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω με τη βία» και «να υπονομεύσει τους παγκόσμιους κανόνες που κράτησαν την Ευρώπη ασφαλή για δεκαετίες». Επίσης επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέκονται δίπλα στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στη νόμιμη άμυνα».

16:18 - Τέσσερις νεκροί σε επίθεση σε νοσοκομείο

Οπως αναφέρει ο Guardian, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Vuhledar, στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται έξι γιατροί.

16:15 - Το Κίεβο «φλέγεται» με τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν πως πρωταρχικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έτσι ώστε να συλλάβει και να «αποκαθηλώσει» τον πρόερο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB – διάδοχος της KGB – έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία του εδάφους για την κατάληψη του Κιέβου κι άλλων μεγαλουπόλεων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει καταλόγους με ηγετικά στελέχη των Ουκρανών που θα συλλάβει σε περιοχές που έχει καταλάβει.

16:00 - Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συγκλονίσει τον πλανήτη και οι εικόνες που έρχονται είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι. Ενας πατέρας, Ουκρανός στρατιώτης, με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά την οικογένειά του και οι στιγμές «παγώνουν». Ο πατέρας βάζει την κόρη του στο λεωφορείο για να πάει στον πόλεμο. Την κρατά σφιχτά στην αγκαλιά του και κλαίει. Της κρατά τα χέρια σφιχτά και δεν θέλει να την αφήσει. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.

15:55 - Ο Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Βρετανούς πολίτες με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου και χαρακτηρίζει τον Πούτιν «δικτάτορα» και υπόσχεται «μαζικές» κυρώσεις στη Ρωσία.

15:35 - Σε εξέλιξη σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία. Μπαράζ επαφών του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης θα καλέσει εκ νέου τον Ρώσο Πρέσβη. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

15:25 - Ηχούν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο

Νέα επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο, χτυπούν καίριο αεροδρόμιο οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ηχούν ξανά οι σειρήνες του συναγερμού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

15:20 - Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία, θα ζητήσει από τη Ρωσία να λογοδοτήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

15:13 - Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η επιχείρηση στην Ουκρανία είναι μια προσπάθεια να σταματήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος.

15:05 - Η Ρωσία θα ασφαλίσει τους πυρηνικούς σταθμούς της.

15:03 - Κατέρριψαν ρωσικό ελικόπτερο οι Ουκρανοί και συνέλαβαν έναν πιλότο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

14:53 - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Λιθουανία εξαιτίας των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της χώρας Γκιτάνας Ναουσέντα, κάλεσε ταυτόχρονα τον στρατό της χώρας – που είναι μέλος του ΝΑΤΟ – να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων.

14:33 - Το σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. Μεγάλες συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. 

14:24 - Ρωσικές δυνάμεις μπαίνουν στο Κίεβο. Οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο άρχισαν από νωρίς ενώ γίνονταν εκρήξεις σε Οδησσό και Μαριούπολη, κάτι που έδειξε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για όλα, παρά το γεγονός ότι η πλευρά των Ρώσων μιλά για χτυπήματα μόνο σε στρατιωτικές βάσεις των Ουκρανών. Τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία, ενώ επίθεση εξαπολύθηκε και από την προσαρτημένη Κριμαία.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

14:09 - Σύμφωνα με τους Ρώσους πρόκειται για στρατιώτες από την 57η ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού που αφήνουν τα όπλα τους. Πήραν διαβεβαώσεις πως θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Το βίνυεο δημοσιεύθηκε από την πολιτοφυλακή του Λουχάνσκ.

https://twitter.com/MegafonHaber/status/1496818658567413760?ref_src=twsrc^tfw

14:01 - Με άδεια μπουκάλια για να προμηθευθούν λίγο νερό στο Χάρκοβο

https://twitter.com/BernaDirlik_/status/1496749966085271554?ref_src=twsrc^tfw

13:57 - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.

13:44 - Κοινή δήλωση μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες»

13:43 - Διαλυμένα ρωσικά οχήματα στο Χάρκοβο

https://twitter.com/FBlokaj/status/1496810244118392832?ref_src=twsrc^tfw

13:37 - 18 νεκροί μετά από επίθεση κοντά στην Οδησσό

https://twitter.com/AFP/status/1496811593627320321?ref_src=twsrc^tfw

13:22 - Δύο πολιτικά πλοία στη θάλασσα του Αζόφ δέχθηκαν επίθεση με πυραύλους από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα. «Στις 11 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2022, θάλασσα του Αζόφ, τα ρωσικά πολιτικά φορτηγά πλοία SGV-Flot και Serafim Sarovsky δέχθηκαν πυραυλική επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Τα πυρά εκτοξεύτηκαν από το πόλη της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, το φορτηγό πλοίο πετρελαίου SGV-Flot υπέστη ζημιές, ξέσπασε φωτιά στο πλοίο. Ένα από τα μέλη της ομάδας τραυματίστηκε σοβαρά», αναφέρει η έκθεση. 

13:15 - Οι πόλεις και τα σημεία που έχουν εισβάλει η Ρώσοι στην Ουκρανία

13:08 - Η Τουρκία, με ανακοίνωσή της, Καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Νωρίτερα υπήρξε επικοινωνία Ζελένσκι - Ενρτογάν. Δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας να κλείσουν τα στενά στα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πολεμικά πλοία.

https://twitter.com/TC_Disisleri/status/1496802897002213385?ref_src=twsrc^tfw

13:01 - Το Βέλγιο θέλει η ΕΕ να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους Ρώσους. «Η επικίνδυνη επίθεση της Ρωσίας μάς αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί με τους Ρώσους που θέλουν να έλθουν στο Βέλγιο», δήλωσε ο υφυπουργός για το Άσυλο και τη Μετανάστευση Σάμι Μάχντι

12:53 - Η Ρωσία έχει εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση, σύμφωνα με τον ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα: «Η χώρα είναι στόχος δεύτερου κύματος πληγμάτων»

12:45 Συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ ζητά ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει διάγγελμα εντός των επόμενων λεπτών ώστε να εξηγήσει στους Βρετανούς την κατάσταση στην Ουκρανία. Επίσης, όπως ανακοίνωσε θα ζητήσει μια επείγουσα συνάντηση όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1496784638584360961?ref_src=twsrc^tfw

12:36 - Βομβαρδισμός αποθηκών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βίνιτσα

https://twitter.com/GarryP40090847/status/1496752381450665989?ref_src=twsrc^tfw

12:28 - Ποιος μπορεί άραγε να τους εξηγήσει το "γιατί"

https://twitter.com/jamesdenselow/status/1496780200843317254?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/Boho_1312/status/1496749589268938759?ref_src=twsrc^tfw

12:21 - Αλεξέι Ναβάλνι: «Είμαι κατά αυτού του πολέμου», δηλώνει ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης 

12:18 - Η Μολδαβία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Αναμένονται χιλιάδες πρόσφυγες

12:10 - Η Ρωσία βομβάρδισε ένα συγκρότημα κατοικιών κοντά στο Χάρκοβο

https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1496772208974254081?ref_src=twsrc^tfw

12:01 - Διάγγελμα Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα. «Διακόψαμε τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Παράλληλα, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να καταδικάσουν την επίθεση που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpresident.gov.ua%2Fvideos%2F535341544534221%2F&show_text=false&width=560&t=0

11:59 - Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία

https://twitter.com/AFP/status/1496778152387178508?ref_src=twsrc^tfw

11:58 - Οι γειτονικές στην Ουκρανία χώρες βλέπουν σφαίρες να πέφτουν στις αυλές τους - Η στάση τους

11:56 - Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

11:51 - Συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μινσκ προτείνει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο

11:44 - «Σήμερα ξυπνήσαμε σε διαφορετικό κόσμο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδικάζοντας τη ρωσική επίθεση

11:34 - Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας συνέστησε στους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

11:31 - Ενημέρωση για διακοπή ρεύματος και νερού σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας

https://twitter.com/DAlperovitch/status/1496765796168925184?ref_src=twsrc^tfw

11:20 - Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ: «Αντίδραση Ε.Ε - ΝΑΤΟ αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας»

11:15 - Εκτάκτως πίσω στην Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1496741578039173124?ref_src=twsrc^tfw

11:02 - Ο βομβαρδισμός της ναυτικής βάσης στην Οδησσό

https://twitter.com/ThomasVLinge/status/1496746291153543169?ref_src=twsrc^tfw

10:59 - «Δεν χτυπάμε πόλεις αλλά στόχους με όπλα ακριβείας» λένε οι Ρώσοι. Χτυπούν αεροδρόμια και εργοστάσια αλλά όχι μέρη με αμάχους όπως υποστηρίζουν.

10:55 - Η Γερμανία ζητά από τους πολίτες της που ζουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα και μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές

10:50 - Περί τους 50 Ρώσους έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών - Ακόμη, τρεις επιπλέον νεκροί ουκρανοί στρατιώτες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες

10:39 - Τις πλέον ισχυρές και σκληρές κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί ποτέ, ετοιμάζονται να υιοθετήσει η ΕΕ. οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

 

10:30 - Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε απώλειες 4,19%, αυτό της Φρανκφούρτης 4,39% αυτό του Λονδίνου 2,55%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωνε βουτιά 3,52%.

10:14 - Ερχονται νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Ενα δεύτερο μεγάλο πακέτο με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα προταθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

https://twitter.com/vonderleyen/status/1496753332584652802?ref_src=twsrc^tfw

10:11 Μαριούπολη: Μεγάλες ουρές έξω από τράπεζες και βενζινάδικα

10:05 - Διαψεύδουν οι Ρώσοι πως έχασαν τεθωρακισμένα άρματα

https://twitter.com/rianru/status/1496755907535187968?ref_src=twsrc^tfw

09:52 - Βομβαρδίστηκε μία από τις εγκαταστάσεις της Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας στην περιοχή του Κιέβου. «Πιθανώς από πυραυλικά όπλα» λένε οι Ουκρανοί

09:45 - Τουλάχιστον 8 νεκροί από τους βομβαρδισμούς έξω από το Κίεβο

09:30 - Ουκρανία σε Τουρκία: Κλείστε τώρα τα Δαρδανέλια για τους Ρώσους

https://twitter.com/UKRinTR/status/1496747052612653057?ref_src=twsrc^tfw

09:22 - Χάος στους δρόμους της Ουκρανίας με τον κόσμο να φύγει προς τη Δύση

https://twitter.com/nytimes/status/1496741051687927813?ref_src=twsrc^tfw

09:10 Εκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Στις 10:30 συνεδριάζει εκ νέου το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα

09:01 - Ενας νεκρός και ένας τραυματίας κοντά στο Κίεβο

Βομβαρδισμοί σε όλη τη την Ουκρανία αναφέρουν οι αξιωματούχοι και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου

08:55 Ρωσικά άρματα μπαίνουν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία

08:47 - Συγκλονιστικές εικόνες με τους πολίτες να πηγαίνουν στα καταφύγια

08:45 - Ο χάρτης με τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

08:37 Βομβαρδισμός του αεροδρομίου στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ

https://twitter.com/W4RW4ATCHER/status/1496733870074519555?ref_src=twsrc^tfw

08:30 - Ουρές έξω από τις τράπεζες στις ουκρανικές πόλεις

https://twitter.com/UkraineLive2022/status/1496730714594852868?ref_src=twsrc^tfw

08:24 - «Καταρρίψαμε πέντε ρωσικά αεροπλάνα» λέει η Ουκρανία

08:22 - Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν στη Λβιβ, στα δυτικά

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. Κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να "διατηρήσουν την ηρεμία τους" και να αναμένουν οδηγίες.

08:17 - Σύμφωνα με το TASS πάνω από 105.000 άνθρωποι πέρασαν τα ρωσικά σύνορα το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου.  66 χιλιάδες από αυτούς είναι πολίτες της Ουκρανίας, και 39 χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών. Πρόσθεσε ότι 14 περιφέρειες δέχονται ήδη κατοίκους του Ντονμπάς, όπου περισσότεροι από 17,4 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε 255 κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

08:13 - Αμεσες «καταστροφικές κυρώσεις» ζητά ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1496711163530424324?ref_src=twsrc^tfw

08:07 - Επικοινωνία Πούτιν - Λουκασένκο

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, πριν από το διάγγελμα Πούτιν, όπου και ενημέρωσε τον Λοιυκασένκο για την κατάσταση στο Ντονμπάς.

07:56 - «Αιματοχυσία», καταγγέλλει ο Μπόρις Τζόνσον

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1496709938973917186?ref_src=twsrc^tfw

07:50 - Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως απέκρουσε επιθέσεις των Ρώσων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί και για κατάρριψη αεροσκάφους.

07:30 - «Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση που διέταξε με «αδίστακτο» τρόπο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και εκφράζει «αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της» ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου  Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Σήμερα, ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς. Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα στη στρατιωτική μας υποδομή και στους συνοριοφύλακες και στα συνοριακά μας αποσπάσματα. Εκρήξεις ακούστηκαν σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Επιβάλλουμε στρατιωτικό νόμο σε όλα τα εδάφη του κράτους μας. Πριν από ένα λεπτό, είχα μια συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να κινητοποιούν διεθνή υποστήριξη. Σήμερα χρειαζόμαστε ειρήνη από τον καθένα σας. μείνετε στο σπίτι αν είναι δυνατόν. Εργαζόμαστε, ο στρατός λειτουργεί, όλος ο τομέας ασφαλείας της Ουκρανίας λειτουργεί. Εγώ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας θα είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί σας», είπε ο αρχηγός του κράτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

06:36 - Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στο Κίεβο

Υπάρχουν (ανεπιβεβαίωτες για την ώρα) πληροφορίες πως Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έκαναν την εμφάνισή τους κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας όπου φαίνεται πως είναι στόχος προκειμένου να καταληφθεί. Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης. Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

06:20 - Χάκερ χτυπούν υπουργεία και υπηρεσίες

Λίγες ώρες μετά τη μαζική επίθεση που δέχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τράπεζες της χώρας, οι χάκερς χτυπούν πλέον και τις κυβερνητικές ιστοσελίδες. Οι σελίδες του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Στρατηγικών Βιομηχανιών, του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής παραβιάστηκαν ξανά.

    Google News

    Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    BEST OF LIQUID MEDIA